- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych
W dniu 15 września 2020 roku odbyły się pierwsze warsztaty z zakresu przetwórstwa mleka oraz mięsa w ramach projektu „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” realizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu oraz Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.
W warsztatach udział wzięli uczniowie z klas II-IV z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie. Warsztaty przeprowadzone zostały w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy Podlaskim ODR Szepietowo. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w kolejnych etapach produkcji serów i kiełbasy oraz pokazach związanych z tematyką przetwórstwa żywności. Uczestnicy mieli możliwość prześledzenia całego procesu powstawania wyrobu od fazy przygotowania surowca do powstania pełnowartościowego produktu.
Technolodzy z Centrum omówili sprzęt będący na wyposażeniu placówki i jego zastosowanie w profesjonalnym procesie wytwarzania wyrobów wędliniarskich i mleczarskich, szczegółowo prezentując proces powstawania białej kiełbasy i przetworów mlecznych, w tym sera podpuszczkowego. Instruktorzy przedstawili procesy zachodzące podczas produkcji sera oraz omówili czynniki mające wpływ na jakość produktu finalnego.
Tematyka warsztatów organizowanych przez Podlaski ODR przy udziale partnerów obejmuje obok przetwórstwa także szkolenie z zakresu jakości żywności, przetwórstwa surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO ) oraz Rolniczego Handlu Detalicznego ( RHD ) w aspekcie ich wpływu na rozwój lokalnego rolnictwa.
Można przypuszczać, że uczniowie szkół rolniczych poprzez otrzymaną praktyczną
i teoretyczną wiedzę z przetwórstwa mięsa i mleka, podejmą próby przetwarzania żywności na swoim terenie, co przyczyni się do rozwoju przedsiębiorczości na wsi oraz aktywizacji zawodowej i dywersyfikacji działalności na obszarach wiejskich. W konsekwencji do rozwoju obszarów wiejskich.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”