Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Jak rozwijać przedsiębiorczość na wsi? Zapraszamy na szkolenia w województwie mazowieckim

05.10.2020

W imieniu Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi zapraszamy na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędą się:

08.10.2020 r. godz. 8:00 oraz 09.10.2020 r.  godz. 8:00  w Zespole Szkół im. Batalionów Chłopskich w Zielonej 09-310 Zielona ul. 1 Maja 8C

Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia).

Program szkolenia:

Blok I.  Chów gęsi systemem przyzagrodowym. 

Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt  

  • transport gęsiąt
  • pomieszczenia i obsada
  • ogrzewanie i temperatura w odchowie
  • oświetlenie
  • zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. Farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem


Blok II.  Przetwórstwo produktów z gęsi.
 

Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II C zas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III.  Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.

Czas trwania wykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja

Więcej informacji można uzyskać poprzez kontakt z organizatorem e-mail:  fundacja@polskabialages.pl lub tel.: 52 335 78 95 oraz na stronie www.polskabialages.pl


Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

Więcej informacji o projekcie - zobacz



 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009