- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Zapraszamy na warsztaty "Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach"
W imieniu naszego partnera Instytutu Zootechniki PIB zapraszamy do udziału w projekcie „Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach". Zapraszamy w szczególności hodowców kóz, z terenu co najmniej 5 województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, lubelskie i dolnośląskiego, którzy utrzymują w swoich gospodarstwach kozy i przetwarzają pozyskane mleko produkując sery czy napoje mleczne. W ramach projektu odbędą się warsztaty serowarskie odbędą się w dwóch terminach: 09 - 11 września oraz 24 - 26 września 2020 roku w Gospodarstwie agroturystycznym WAŃCZYKÓWKA - ul. Św. Anny 9, 58-405 Krzeszów https://wanczykowka.com/
Noclegi zostały zarezerwowane w Gościńcu nad Bukówką, ul. Widokowa 10, Miszkowice. Są to domki 4 osobowe z dwoma, dwu osobowymi sypialniami https://gosciniecnadbukowka.pl/
Dojazd na miejsce warsztatów oraz na nocleg własnym transportem.
Zakwaterowanie i wyżywienie zapewnione przez organizatora warsztatów.
Prosimy o zapewnienie dla siebie wygodnej zmiennej odzieży najlepiej białej do serowarni, a także butów (najlepiej gumiaki - umyte i czyste)
Poniżej ramowy program warsztatów
Zajęcia będą trwały po 8 godzin zegarowych w każdym z trzech dni zajęć.
Pierwszego dnia zajęcia rozpoczynają się o godzinie 10.00. W kolejnych dniach o godzinie 9.00
Dzień 1:
Część teoretyczna: 3 godziny
- Prezentacja serowarni
- Omówienie higieny personelu, zasady higieny produkcji serowarskiej
- Bhp w serowarni
Część praktyczna: 5 godzin
- Produkcja sera kwasowo-podpuszczkowego – omówienie i produkcja sery: Picodon, Croton Charolaise, Feta
Dzień 2:
Część teoretyczna: 3 godziny
- Mikrobiologia mleka zagrożenia
- Sery kwasowo-podpuszczkowe i feta cd.
- Omówienie sprzętu serowarskiego i innych narzędzi do produkcji
- Rodzaje i formy sprzedaży – Rolniczy Handel Detaliczny
Część praktyczna: 5 godzin
- Omówienie procesów w produkcji serów podpuszczkowych na przykładzie goudy – produkcja, - - Wariacje jogurtowe –omówienie różnych szczepów bakterii – produkcja
Dzień 3:
Część teoretyczna: 3 godziny
- Dojrzewanie, formy pakowania, przygotowanie do sprzedaży, magazynowanie
- Opracowanie procedury sera wytwarzanego przez określoną grupę producentów
- Systemy certyfikacji żywności wysokiej jakości
Część praktyczna: 5 godzin
- Sery wysokodogrzewane na przykładzie sera górskiego – omówienie i produkcja
Osoba do kontaktu: dr inż. Jacek Sikora
Więcej informacji można uzyskać telefonicznie 666081349 lub drogą mailową Jacek.sikora@izoo.krakow.pl
Zapraszamy do udziału w warsztatach.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”