- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Zapraszamy na szkolenie Przyzagrodowy chów gęsi
FUNDACJA HODOWCÓW POLSKIEJ BIAŁEJ GĘSI zaprasza na szkolenie pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędzie się:
19.08.2020 r. o godz. 8:00 - Wiejski Ośrodek Aktywizacji i Integracji Wsi w Pawłowie Żońskim (woj. wielkopolskie)
20.08.2020 r. godz. 8:00 - świetlica wiejska w Rąbczynie (woj. wielkopolskie)
21.08.2020 R. GODZ. 12:00 - ŚWIETLICA WIEJSKA W CHEŁMCACH
(woj. kujawsko-pomorskie)
Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów
wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
Program szkolenia:
BLOK I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów:
90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie
dodatkowego dochodu z gospodarstwa
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka
3. Warunki odchowu piskląt
- transport gęsiąt
- pomieszczenia i obsada
- ogrzewanie i temperatura w odchowie
- oświetlenie
- zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym
WARSZTATY KULINARNE – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy
dochód – część I. Czas trwania: 90 minut
5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych
elementów do potraw i przetworów
6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem,
farsz indyczy i z mięsa mieszanego
7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
BLOK II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza
mięsa i tłuszczu
9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do
wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w
gospodarstwach rolnych.
10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
WARSZTATY KULINARNE – _Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy
dochód – część II._Czas trwania: 90 minut
11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie
elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda
przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi
tatar, pierogi z gęsiną.
BLOK III. _Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w
gospodarstwie rolnym._Czas trwaniawykładów: 90 minut.
12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie
miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki,
wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem
żywności)
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności
przetworzonej
WARSZTATY KULINARNE: Otwarta degustacja
Więcej informacji można uzyskać:
e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”