Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zapraszamy na szkolenie Przyzagrodowy chów gęsi

14.08.2020

FUNDACJA HODOWCÓW POLSKIEJ BIAŁEJ GĘSI zaprasza na szkolenie pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędzie się:

19.08.2020 r. o godz. 8:00 - Wiejski Ośrodek Aktywizacji i Integracji Wsi w Pawłowie Żońskim (woj. wielkopolskie)

20.08.2020 r. godz. 8:00 - świetlica wiejska w Rąbczynie (woj. wielkopolskie)

 21.08.2020 R. GODZ. 12:00 - ŚWIETLICA WIEJSKA W CHEŁMCACH
 (woj. kujawsko-pomorskie)

 Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów
wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)

 Program szkolenia:

 BLOK I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów:
90 minut.

 1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie
dodatkowego dochodu z gospodarstwa

 2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

 3. Warunki odchowu piskląt

  •   transport gęsiąt
  •   pomieszczenia i obsada
  •   ogrzewanie i temperatura w odchowie
  •   oświetlenie
  •   zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia


 4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

 WARSZTATY KULINARNE – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy
dochód – część I. Czas trwania: 90 minut

 5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych
elementów do potraw i przetworów

 6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem,
farsz indyczy i z mięsa mieszanego

 7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

 BLOK II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza
mięsa i tłuszczu

 9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do
wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w
gospodarstwach rolnych.

 10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

 WARSZTATY KULINARNE – _Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy
dochód – część II._Czas trwania: 90 minut

 11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie
elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda
przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi
tatar, pierogi z gęsiną.

 BLOK III. _Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w
gospodarstwie rolnym._Czas trwaniawykładów: 90 minut.

 12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie
miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki,
wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem
żywności)

 13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności
przetworzonej

 WARSZTATY KULINARNE: Otwarta degustacja

 Więcej informacji można uzyskać:

 e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95

 Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

 www.polskabialages.pl

Więcej o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009