- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Pomagajmy sobie wzajemnie − przydomowy chów gęsi
Aktualnie, z powodu braku zbytu, wylęgarnie zmuszone są do utylizacji zarówno jaj i piskląt gęsich. Dlatego Fundacja zaprasza do kontaktu wszystkich rolników, którzy chcą się zająć chowem przyzagrodowym.
– Przydomowy chów gęsi jest wielką szansą w szczególności dla gospodarstw mniejszych. Uruchomiliśmy kanały dystrybucji, jest rolniczy handel detaliczny. Każdy rolnik może przetwarzać wszystko, co u niego w gospodarstwie się urodziło i urosło. Może przerabiać do produktów finalnych, które następnie może sprzedawać bezpośrednio konsumentom, a gdy zakończy się epidemia powrócą też możliwości sprzedaży do restauracji, stołówek, jadłodajni, a nawet do sklepów – mówi minister Jan Krzysztof Ardanowski
– Jest ogromne zapotrzebowanie mieszkańców miast na mięso gęsie, gdyż charakteryzuje się ono niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi. Ponadto dzięki promocji rolniczego handlu detalicznego i hodowli gęsi małe gospodarstwa mogą być samowystarczalne - podkreśla prezes Fundacji Andrzej Klonecki.
Hodowla gęsi staje się w Polsce coraz bardziej popularna. – To jest nasza tradycja, nie tylko na Pomorzu i Kujawach, ale w wielu regionach Polski gęsi były naturalnym dochodem gospodyni. Przy hodowli gęsi wykorzystywano różnego rodzaju zasoby gospodarstwa, które do niczego innego się nie nadawały, nieużytki i inne miejsca porośnięte trawą. Cieszę się, że wraca popularność gęsi i mięsa gęsiego – mówi minister rolnictwa.
Przypominamy, że MRiRW wprowadziło szereg ułatwień, które dają rolnikom możliwość prowadzenia małych ubojni oraz przetwarzanie wyprodukowanej w gospodarstwie żywności oraz sprzedaż gotowych produktów czy dań.
– Jest to kierunek bardzo istotny. Musimy myśleć o własnej żywności i wytwarzaniu na potrzeby własne, lokalnego rynku, lokalnej wspólnoty. Cieszę się, że ten kierunek myślenia u rolników zaczyna się pojawiać coraz częściej. Jest on nawet bardziej aktualny w momencie epidemii, kiedy to przydomowy chów może być odpowiedzią na kryzys – podkreśla Jan Krzysztof Ardanowski.
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi ma do rozdysponowania wśród Kół Gospodyń Wiejskich oraz małych gospodarstw województwa kujawsko-pomorskiego pisklęta gęsie w promocyjnej cenie.
– Dla innych województw posiadamy informację gdzie na terenie danego województwa rolnicy czy koła gospodyń mogą zaopatrzyć się w pisklęta – informuje Andrzej Klonecki.
Wszyscy zainteresowani proszeni są o kontakt z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi tel. 602 785 388, e-mail: fundacja@polskabialages.pl.
Źródło: MRiRW