- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Filmy szkoleniowe z zakresu wyrobu wędlin w warunkach domowych
Produkcja wędlin w warunkach domowych to zakres tematyczny jedenastu filmów szkoleniowych zrealizowanych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Ideą powyższego przedsięwzięcia jest, podtrzymanie polskiej tradycji związanej z wyrobem tradycyjnych kiełbas, szynek, wyrobów podrobowych i innych produktów wędliniarskich.
Filmy prezentują proces, jak przy użyciu amatorskich narzędzi i w warunkach domowych wykonać poszczególne etapy produkcji wędlin. Przygotowane filmy obejmują poniższą tematykę:
- Przygotowanie półtuszy wieprzowej: rozbiór, narzędzia, klasyfikacja elementów,
- Przygotowanie mięsa wołowego: rozbiór, klasyfikacja elementów,
- Dobór odpowiednich przypraw oraz osłonek i jelit.
- Metody peklowania.
- Proces wyrobu wędzonek.
- Proces wyrobu kiełbas.
- Wytwarzanie wyrobów podrobowych.
- Proces wyrobu wędlin drobiowych.
- Domowe metody wytwarzania konserw mięsnych.
- Proces produkcji parzonych wędlin przy użyciu szynkowarów, prasek, itp.
- Wędzenie ryb.
Filmy prezentują również przykłady i rozwiązania organizacyjne w zakresie funkcjonowania działalności RHD i MLO. Ponadto przedstawiają zagadnienia dotyczące oceny organoleptycznej wyrobów po przeprowadzonym procesie technologicznym.
Filmy zostały opracowane i zrealizowane w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 pn. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych”.
Filmy szkoleniowe można obejrzeć na kanale YT
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”