- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne w rolnictwie ekologicznym w świetle najnowszych badań naukowych
W dniach 27-28.11.2019 w Warszawie odbyła się konferencja dotycząca możliwości wykorzystanie w ekologicznej produkcji rolnej najnowszych wyników badań prowadzonych przez jednostki naukowo- badawcze w roku 2019 na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uczestniczyło w niej łącznie 93 osoby w tym: 10 rolników, 40 doradców publicznych i prywatnych, 25 przedstawicieli organizacji rolniczych, firm i przedsiębiorstw pracujących w sektorze rolnictwa ekologicznego, 16 przedstawicieli nauki i 2 dwóch przedstawicieli administracji rządowej.
Tegoroczne podsumowanie badań miało łącznie 19 wystąpień programowych.
Po wprowadzeniu Dyrektora CDR O/Radom H. Skórnickiego głos zabrała zaproszona przedstawicielka DG AGRI Pani Daria Iwaniuk. Przedstawiła założenia przyszłości wspólnej polityki rolnej UE. Poinformowała m.in. o dużym nacisku na rozwiązanie ekologiczne.
W przyszłej siedmiolatce znajdzie się znacznie więcej funduszy na prace badawcze dotyczące szeroko pojmowanej ekologii i ochrony klimatu w ramach programu Horyzont 2020.Przedstawiła również strategię planowania nowego okresu programowania – państwa członkowskie mają więcej swobody w ustalaniu reguł, Komisja ustaliła ramy, a konkretne rozwiązania (w tym polskie) będą konsultowane w pierwszym kwartale 2020 roku.
Następnie informacje przedstawił Dyrektor Wydziału Promocji i Jakości Żywności, Michał Rzytki.
Poinformował o planowanej zmianie w przyznawaniu grantów MRiRW na badania ekologiczne. Zamiast dotychczasowych wniosków jednorocznych od następnego okresu przydzielane będą granty cztero- (pięcio-) letnie. Ograniczy to jednak liczbę tematów i spowoduje większy zakres tematyczny – badania będą zblokowane np. w grancie produkcja roślinna, zwierzęca czy przetwórstwo.
Kolejni prelegenci omawiali wyniki prowadzonych w 2019 roku badań i doświadczeń.
Siedmioro prelegentów omawiało tematykę szeroko pojętej produkcji roślinnej: doboru odmian do produkcji ekologicznej, dobre praktyki w zmianowaniu i technologii produkcji, bilansowanie składników nawozowych.
Cztery prezentacje poświęcone były ochronie roślin: metodom sygnalizacji agrofagów oraz naturalnym substancjom wspomagającym ochronę roślin w rolnictwie ekologicznym.
Troje prelegentów przedstawiło tematykę analizy rynku produktów ekologicznych w Polsce i UE a także elementy marketingu produktów ekologicznych.
Dwoje prelegentów przedstawiło prace nad przetwórstwem surowców ekologicznych: produkcji pasz ekologicznych i ograniczeniu kontaminacji GMO oraz innowacyjne produkty- soki przecierowe z rokitnika i aronii.
Szczegółowe wyniki prowadzonych badań i doświadczeń znajdują się na stronach internetowych wykonawców badań:
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - Warzywnictwo, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadko - zobacz
- Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie - Badania nad optymalizacją i rozwojem innowacyjnych rozwiązań przetwórstwa ekologicznego w zakresie metod, sposobów i rozwiązań obniżania poziomu substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie lub GMO, mogących powstawać w czasie przygotowania lub przechowywania żywności i pasz - zobacz
- Instytut Ogrodnictwa - Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania nad innowacyjnymi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw jagodowych - zobacz
- Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach - Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach.(Badania nad poprawą jakości plonu współczesnych i dawnych odmian pszenicy jarej, ich przydatnością dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjałem zdrowotnym) - zobacz
- Instytut Ochrony Roślin - Uprawy polowe metodami ekologicznymi: optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym. Badania nad wykorzystaniem wybranych substancji do zaprawiania nasion pszenicy jarej w kierunku ograniczenia chorób grzybowych - zobacz
- Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach - Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach.
(Badania nad przydatnością odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym w ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego – EDO dla zbóż jarych) - http://iung.pl/images/pdf/Sprawozdania/Sprawozd_IUNG_EDO_Feledyn-Szewczyk_2019.pdfzobacz - Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - Marketing, promocja oraz analiza rynku – wpływ wsparcia gospodarstw ekologicznych, pozyskiwanego w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020, na zwiększanie podaży żywności ekologiczne - zobacz
- Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN - Uprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w zakresie ochrony przed agrofagami w ekologicznej uprawie roślin rolniczych - zobacz
- Instytut Ogrodnictwa - Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystywania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Możliwości wykorzystywania substancji podstawowych do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych agrofagów i patogenów w ekologicznych uprawach pieczarki - zobacz
- Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN - Marketing, promocja oraz analiza rynku. Opracowanie rozwiązań w zakresie efektywnych metod wsparcia w rolnictwie ekologicznym, w tym dotychczasowych rozwiązań w Polsce. Instrumenty efektywnego wsparcia instytucjonalnego, prawnego i finansowego na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, w szczególności na rzecz grup i organizacji producentów ekologicznej żywności - międzynarodowa analiza porównawcza krajowych systemów wsparcia rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego oraz stworzenie benchmarku dla rozwiązań polskich - zobacz
- Instytut Ogrodnictwa - Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: Badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Wykorzystanie wyciągów roślinnych i preparatów do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych patogenów w ekologicznej uprawie pomidora szklarniowego - zobacz
- Instytut Ogrodnictwa - Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców. Poprawa jakości i konkurencyjności mikroprzetwórni wytwarzających ekologiczne przetwory - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”