- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Krótkie łańcuchy dostaw żywności – nowa publikacja i filmy CDR
„Krótkie łańcuchy dostaw – forma rozwoju lokalnych producentów żywności” to tytuł publikacji wydanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Opracowanie zawiera informacje obejmujące zagadnienia:
- idei tworzenia i szans rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności,
- regulacje dotyczące produkcji i sprzedaży żywności z gospodarstw rolnych,
- przykłady innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie mięsa możliwych do wdrożenia przez małe zakłady przetwórcze
- wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w małych zakładach,
- zasady opodatkowania prowadzenia działalności produkcji i sprzedaży żywności przez producenta rolnego.
Publikacja - Pobierz
Zachęcamy również do obejrzenia czterech filmów informacyjnych dotyczących uruchamiania małego przetwórstwa żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Filmy przedstawiają możliwości produkcji żywności przez producentów rolnych w ramach różnych rozwiązań formalnych tj. w ramach działalności rolniczego handlu detalicznego oraz działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej. Zawierają przykłady przyzagrodowego przetwórstwa oraz zastosowane przez gospodarstwa rozwiązania prowadzenia działalności przy zachowaniu niezbędnych wymagań w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności. Filmy prezentują również dobre praktyki organizacji sprzedaży wyprodukowanej żywności na lokalnych rynkach. Zakres tematyczny filmów obejmuje niżej wymienione rodzaje działalności:
- przetwórstwo mięsa w małym zakładzie,
- przetwórstwo mleka w małym zakładzie,
- przetwórstwo owocowo-warzywne w małym zakładzie,
- rolniczy handel detaliczny- zasady i przykłady działalności.
Przygotowane materiały zawierają informacje pomocnicze dla już działających, jak i nowych podmiotów, planujących prowadzenie sprzedaży żywności z gospodarstwa, w których znajdą niezbędną wiedzę i porady, dzięki którym będą mogły rozwijać swoją działalność i zwiększać dochody w gospodarstwie.
Publikacje i filmy zostały opracowane i opublikowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 pn. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych”.
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”