- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty dla szkół gastronomicznych, prowadzone przez koła gospodyń wiejskich
W II połowie października odbyły się warsztaty w szkołach gastronomicznych, które poprowadzili przedstawiciele kół gospodyń wiejskich. W warsztatach uczestniczyli uczniowie z klas kształcących w zawodach gastronomicznych oraz ich nauczyciele. Warsztaty odbyły się następujących szkołach:
- Zespół Szkół im. KOP w Szydłowcu, woj. mazowieckie, 16.10.2019
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących w Krakowie, woj. małopolskie, 16.10.2019
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, woj. świętokrzyskie, 16.10.2019
- Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu, woj. świętokrzyskie, 21.10.2019
- Zespół Szkół Rolniczych im. W. Witosa w Ostródzie, woj. warmińsko-mazurskie, 21.10.2019
- Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu im. Bronisława Koraszewskiego, woj. opolskie, 22.10.2019
- Zespół Szkół Zawodowych im. S. Staszica i CKU w Ostródzie, woj. warmińsko-mazurskie, 22.10.2019
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, woj. małopolskie, 22.10.2019
- Zespół Szkół Rolniczych CKU im. S. Staszica w Kościelcu, woj. wielkopolskie, 22.10.2019
Do końca miesiąca warsztaty odbędą się także w szkołach:
- Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, woj. opolskie, 23.10.2019
- Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. I. Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie, woj. mazowieckie, 24.10.2019
- Zespół Szkół nr 2 w Garwolinie, woj. mazowieckie, 28.10.2019
- ZSEU w Żychlinie, woj. wielkopolskie, 29.10.2019
- Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, woj. lubuskie, 30.10.2019
Program warsztatów zawierał:
- Przywitanie uczestników warsztatów i rozdanie materiałów szkoleniowych
- Prezentacja koła – historia, zakres działania, promowane produkty i dania
- Warsztaty praktyczne – wspólne ugotowanie z uczniami: Panie z kół uczą, jak przygotować min. 2 dania, które są charakterystyczne dla danego koła
- Omówienie przygotowanych dań, degustacja, pytania od uczniów i nauczycieli
- Rozdanie certyfikatów
Warsztaty zaplanowane są na 4 godz. lekcyjne (180 min.) i są realizowane w szkołach, a dokładniej w pracowniach gastronomicznych. W trakcie spotkań zaprezentowano lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, typowe dla danego regionu, na którym mają swoją siedzibę zarówno koła jak i szkoły. Uczniowie mieli możliwość spróbowania smacznych produktów, dań oraz przetworów owocowych i warzywnych, wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Na przykład uczniowie ze szkoły z Sandomierza wspólnie z KGW Topoli przygotowali kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem, miodem i żeberkami, a uczniowie z Szydłowca wspólnie z Paniami z KGW w Korytkowie przygotowywali zalewajkę i gały korytkowskie.
Warsztaty były okazją do zapoznania młodzieży z dziedzictwem kulinarnym regionu i promocją zdrowego żywienia poprzez wykorzystanie produktów pochodzącego od najbliższych producentów i z własnych upraw.
W warsztatach weźmie udział 265 uczniów i 17 nauczycieli z 14 szkół gastronomicznych z 7 województw objętych operacją.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020