- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja i stoisko informacyjno-konsultacyjne na XII targach Natura Food
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, zorganizowało w dniach 18-19 października w Łodzi krajową konferencję „Produkcja i sprzedaż żywności z gospodarstwa w ramach krótkich łańcuchów dostaw”. Konferencja odbyła się w Hotelu Focus przy ul. Łąkowej 23. W konferencji uczestniczyło 79 osób. Byli to doradcy, rolnicy, przedstawiciele jednostek certyfikujących, przedstawiciele samorządów, instytutów naukowych oraz stowarzyszeń. Wykłady na konferencji zaprezentowali: przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, Departamentu Finansów, Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej, Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego, Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca”, LGD Gościniec czterech Żywiołów, gospodarstwa prowadzącego rolniczy handel detaliczny.
W ostatnich czasie przepisy regulujące sprzedaż żywności przez rolników-producentów na rynek krajowy są zmienianie w celu dostosowania ich do potrzeb, uwarunkowań i możliwości małych gospodarstw rolnych, i co za tym idzie, w celu umożliwienia konsumentom bezpośredniego dostępu do produktów żywnościowych wytwarzanych przez rolników. Najważniejsza zmiana w tym zakresie, to wprowadzenie w życie sprzedaży w formie Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) w dniu 1 stycznia 2017 roku, która łączy swym zakresem sprzedaż surowców oraz produktów przetworzonych z gospodarstwa. Forma prowadzenia tej działalności wpisuje się w definicję krótkich łańcuchów dostaw żywności (KŁŻ), który polega na zorganizowaniu produkcji, dystrybucji i transakcji pomiędzy producentem żywności, a obywatelem, który ją spożywa, w sposób, który minimalizuje liczbę pośredników uczestniczących w tym procesie. Istotna jest tu „odległość społeczna”, nie tylko geograficzna.
Tematyka wykładów obejmowała zagadnienia formalno-prawne związane z przetwórstwem rolno-spożywczym i bezpieczeństwem żywności. Część konferencji poświęcono na zagadnienia identyfikowalności i autentyczności produktów oraz innowacyjne rozwiązania możliwe do zastosowania w przetwórstwie żywności. W ramach konferencji przedstawiono również zagadnienia związane ze sprzedażą wytworzonego produktu, kanałami dystrybucji oraz wykorzystaniem możliwości marketingowych w oparciu o lokalne grupy działania i spółdzielnie socjalne. Dużym zainteresowaniem uczestników cieszył się wykład dotyczący rozwiązań w zakresie przepisów prawa podatkowego możliwych do zastosowania przy prowadzeniu przez rolnika działalności przetwórstwa żywności w tym działalności rolniczego handlu detalicznego.
Uczestnicy konferencji podkreślali, że możliwość wyboru różnych form działalności to szansa dla małych gospodarstw rolnych oraz małych przetwórców, którzy mają potencjał do produkowania żywności wysokiej jakości, stosując metody nieprzemysłowe. Coraz częściej zaufanie konsumenta wiąże się nie tyle z certyfikatami jakości, co z osobą producenta – jego wiarygodnością, starannością, zaangażowaniem, umiejętnościami oraz możliwością bezpośredniego kontaktu z producentem.
W dniu 19.10.2019r. uczestnicy konferencji podczas wizyty studyjnej mieli możliwość poznania właścicieli Państwa Lasoń i obejrzenia gospodarstwa rolnego w Grodzisku w dolinie rzeki Ner. 70 hektarowe gospodarstwo specjalizuje się w hodowli kóz rasy alpejskiej. Kozy od wiosny do późnej jesieni pasione są na lucernianych łąkach, w zimie spożywają naturalne pasze - owies z własnych upraw i ekologiczne siano. Pozyskane w warunkach restrykcyjnej higieny mleko kozie, przebadane pod kątem mikrobiologii, codziennie jest przetwarzane na sery świeże, miękkie, pleśniowe, półtwarde i twarde dojrzewające. Właściciele gospodarstwa są członkami Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, ukończyli wiele kursów serowarskich w Polsce i za granicą - w Niemczech i Holandii. W chwili obecnej właściciele gospodarstwa prowadzą prace inwestycyjne związane z przekwalifikowaniem działalności rolniczego handlu detalicznego na działalność marginalną lokalna i ograniczoną. Rozważają również wprowadzenie do hodowli krów mlecznych. Gospodarstwo jest pod stałym nadzorem lekarza weterynarii, który wspólnie z właścicielami podejmuje decyzje w zakresie spełnienia wymagań higienicznych i weterynaryjnych. Prowadząca produkcję serów Pani Monika podkreśla, że serowarstwo to szlachetna sztuka, która wymaga wiedzy, umiejętności, codziennej pracy i wytrwałości. Tylko połączenie tych wszystkich cech daje współmierny efekt w postaci idealnych, powtarzalnych produktów oraz bezcennego zadowolenia klienta i jego powrotu po produkty raz zakupione.
Drugim miejscem wizyty studyjnej była Osada Rybacka Sereczyn. Do 1984 roku był tu PGR, który został kupiony przez obecnych właścicieli. Jak podkreśla obecny właściciel Wojciech Oleszek na początku w stawach prowadzona była hodowla karpi. Powstała także „Zagroda pod lasem”, w której utrzymywane są zwierzęta gospodarcze. Miejsce trochę przypomina skansen - drewniane chaty i wąskie ścieżki przypominają trochę muzea wsi polskiej. Można tu kupić żywe ryby z pobliskiego stawu, jak i zjeść gotowe dania. Hoduje się tu cztery gatunki ryb: pstrąga, karpia, suma i jesiotra. Gospodarstwo rozszerza swoją działalność. W prowadzonym sklepiku klienci mogą kupić żywe ryby oraz wędliny z dziczyzny, jagnięciny, drobiu oraz pasztety i sery wędzone. Największym zainteresowaniem konsumentów cieszą się doskonałe kiełbasy z ryb, paprykarz „Sereczyński”, tatar z pstrąga królewskiego oraz ryby wędzone i w zalewie.
Na zakończenie drugiego dnia konferencji uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia ofert targowej w hali EXPO w Łodzi XII Międzynarodowych Targów żywności ekologicznej i naturalnej Natura Food. Na targach odwiedzający mogli uzyskać informację od ekspertów o różnicach między żywnością ekologiczną a konwencjonalną, o ekologicznym stylu życia i konsumpcji, o zdrowym żywieniu dzieci i rodziny. Na stoiskach była możliwość uzyskania informacji zachęcających do przechodzenia na ekologiczne metody produkcji rolnej i poszerzania zakresu tej produkcji.
Podczas XII Międzynarodowych Targów żywności ekologicznej i naturalnej Natura Food w Łodzi w ramach operacji KSOW Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu zorganizowało swoje stoisko, na którym prezentowano ekologiczne wydawnictwa, udzielano odpowiedzi i konsultacji dla rolników i osób zainteresowanych prowadzeniem produkcji ekologicznej. Odwiedzający targi i wystawcy mieli możliwość uzyskania porad z zakresu możliwości oraz wymagań organizacyjnych prowadzenia produkcji żywności i jej sprzedaży bezpośrednio przez producenta rolnego w ramach krótkich łańcuchów dostaw oraz pozyskiwania funduszy na rozwój i modernizację zakładów przetwórczych. Promowano bezpieczne zdrowotnie wędzenie tradycyjne
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020