- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Nauka Doradztwu Rolniczemu - spotkanie w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
W dniach 9-11 października 2019 r. miało miejsce kolejne spotkanie z cyklu „Nauka Doradztwu Rolniczemu” organizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) oraz Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w Brwinowie we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. Tematem przewodnim tego spotkania było „Przetwórstwo żywności na poziomie gospodarstwa rolnego”, a jego celem, podobnie jak wcześniejszych spotkań z tego cyklu, było pogłębienie wiedzy doradców oraz umożliwienie wymiany doświadczeń, spostrzeżeń i implikacja najnowszych rozwiązań do praktyki rolniczej.
W pierwszym dniu spotkania uczestnicy gościli w siedzibie Instytutu, gdzie odbyły się wykłady, których tematem były główne kierunki badań dotyczących przetwórstwa żywności oraz zaprezentowanie uzyskiwanych wyników, osiągnięć i nowych rozwiązań. Przedstawiane przez ekspertów z Instytutu wykłady dotyczyły wszystkich najważniejszych surowców tj. mięsa, mleka, zbóż, warzyw i owoców oraz roślin oleistych.
Zgodnie z przyjętym programem, kolejne dwa dni były poświęcone na praktyczne zapoznanie się uczestników z tematyką przetwórstwa na poziomie gospodarstwa. W tym odwiedzono Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przy CDR O/. Radom które istnieje i funkcjonuje od 2010 roku. Doradcy na miejscu zobaczyli linie technologiczne do przerobu na poziomie gospodarstwa owoców i warzyw, zbóż i mięsa oraz linią do produkcji sera. W ramach kolejnej wizyty uczestnicy odwiedzili mały zakład piekarniczy „Prosto z pieca”, gdzie na miejscu zapoznali się z technologią, wymaganiami oraz problemami związanymi z prowadzeniem tego typu działalności. Ostatnim punktem drugiego dnia spotkania była wizyta w gospodarstwie sadowniczo-przetwórczym Państwa Bankiewiczów z Komorowa, prowadzących produkcję i przetwórstwo jabłek. Ostatniego dnia spotkania uczestnicy mieli okazję zapoznać się z także z praktyczni aspektami przetwórstwa mięsa na poziomie gospodarstwa rolnego.
Zarówno wykłady jak i część praktyczna tworzyły spójną całość pozwalającą bardzo szeroko i kompleksowo spojrzeć na problematykę przetwórstwa żywności na poziomie gospodarstwa, a bogata wiedza praktyczna z tego zakresu pozwoli doradcom przekazać najnowsze informacje bezpośrednio zainteresowanym producentom rolnym.
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”