- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Zaproszenie na warsztaty i konferencję „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa”
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie we współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Olsztynie oraz Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie realizują operację pod nazwą: „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa”.
Projekt jest realizowany w formie 10 dwu-dniowych warsztatów oraz konferencji, które mają ułatwić wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy naukowcami, mieszkańcami obszarów wiejskich i przedsiębiorcami rolnymi, kołami gospodyń wiejskich oraz producentami żywności, którzy uczestniczą w rozwoju obszarów wiejskich.
Uczestnicy warsztatów zdobędą praktyczną wiedzę w zakresie przetwarzania surowców (mleka, mięsa owoców) i tworzenia krótkich łańcuchów dostaw jako ważnego elementu małego przetwórstwa w sektorze rolno-spożywczym. Natomiast uczestnicy konferencji będą mieli okazję na pozyskanie i wymianę wiedzy w zakresie systemów jakości żywności, ich certyfikacji i wdrożenia, marketingu produktów rolnych oraz ich promocji.
Warsztaty odbędą się w Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego i weźmie w nich udział 150 osób, w tym 60 z województwa podlaskiego oraz po 30 z województw: kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i mazowieckiego.
Warsztaty odbędą się w następujących terminach:
- 19-20.08.2019 r.
- 22-23.08.2019 r.
- 26-27.08.2019 r.
- 29-30.08.2019 r.
- 02-03.09.2019 r.
- 05-06.09.2019 r.
- 09-10.09.2019 r.
- 12-13.09.2019 r.
- 16-17.09.2019 r.
- 19-20.09.2019 r.
Konferencja zaplanowana jest na 25 września 2019 r. i będzie w niej uczestniczyć 200 osób (150 osób, które wzięły udział w warsztatach oraz 50 dodatkowych osób zainteresowanych przetwórstwem, RHD, oraz wymianą doświadczeń).
Na konferencji zostaną poruszone następujące zagadnienia:
- Małe przetwórstwo rolno-spożywcze w świetle ustawy.
- Bezpieczeństwo żywności.
- Identyfikowalność i autentyczność surowca.
- Etyka w przetwórstwie żywności.
- Przetwórstwo darów lasu.
- Przetwórstwo ziół, roślin i kwiatów.
- Sprzedaż wytworzonego produktu, kanały dystrybucji, możliwości w oparciu o social media.
- Dyskusja moderowana – producenci żywności na poziomie gospodarstwa, naukowcy, doradcy – wymiana doświadczeń.
Osoby zainteresowane udziałem w konferencji mogą zgłaszać chęć uczestnictwa do 13.09.2019 r. pod nr telefonu 86 2758902, lub e-mailem na adres kkuteszko@odr-szepietowo.pl.
Ponadto w ramach projektu zostanie przygotowana publikacja pokonferencyjna, opublikowane zostaną informacje w Internecie, prasie oraz zostanie przygotowana audycja telewizyjna.
Celem projektu jest zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”