- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
„Czy wiemy, co jemy i co jeść będziemy?” - zaproszenie na debatę
Fundacja im. Heinricha Bölla w Warszawie i Fundacja Strefa Zieleni serdecznie zapraszają na debatę: „Czy wiemy, co jemy i co jeść będziemy?” dotyczącą polskiego rolnictwa i Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej 29 października o godz. 11.00 w Centralnej Bibliotece Rolniczej przy Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie. Wstęp wolny.
Przed debatą wystąpienie wstępne wygłosi Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W debacie udział wezmą:
- poseł Jarosław Sachajko, przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Michał Rzytki, Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- dr Katarzyna Bańkowska, Instytut Rolnictwa i Rozwoju Wsi PAN, Zakład Modelowania Ekonomicznego
- Ewa Sufin Jacquemart, prezeska zarządu Fundacji „Strefa Zieleni”
- Mieczysław Babalski, przewodniczący Kujawsko Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN, rolnik ekologiczny od ponad 25 lat
Debatę poprowadzi Ewa Jakubowska-Lorenz, koordynatorka programu Europejska Polityka Rolna w Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie.
Po kilkudziesięciu latach tzw. „zielonej rewolucji”, nastawionej na przemysłową produkcję żywności, w polityce międzynarodowej istotne miejsce zajmuje transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa. Zarówno Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ, jak też refleksje nad nową europejską Wspólną Polityką Rolną kładą duży nacisk na efekty środowiskowe, w tym klimatyczne, produkcji żywności.
Ten trend zaznaczył się również w Polsce, m.in. poprzez rosnącą liczbę gospodarstw ekologicznych. Jednak w ostatnich kilku latach, w przeciwieństwie do wielu krajów europejskich, maleje zarówno ich liczba, jak też powierzchnia upraw. Dlaczego tak się dzieje, skoro wśród konsumentów rośnie świadomość i zapotrzebowanie na żywność wysokiej jakości? Coraz częściej lekarze w przypadku wielu chorób i alergii zalecają spożywanie certyfikowanej żywności ekologicznej. Co zrobić, by zaspokoić te rosnące potrzeby?
Równocześnie, podobnie, jak na całym świecie, małym i średnim gospodarstwom rolnym coraz trudniej utrzymać się na rynku. W jaki sposób możemy je wspierać i dzięki temu zapewnić trwały rozwój obszarów wiejskich?
W związku z potrzebą kształtowania zrównoważonej polityki rolnej, w całej Europie rozwijają się ruchy, nawołujące do przejścia na sposoby produkcji rolnej odpowiadające na wyzwania współczesności. Również w Polsce istnieją organizacje, które starają się uruchomić publiczną debatę na ten temat. Okazją do takiej debaty są Europejskie Dni Akcji Good Food Good Farming, odbywające się w ostatni weekend października. Nasza debata jest częścią tej inicjatywy. Poszukamy wspólnie odpowiedzi na pytania:
- Jak Wspólna Polityka Rolna i sposób jej wdrażania w Polsce może zapewnić, że polska żywność będzie produkowana bezpiecznymi metodami dla zdrowia i środowiska?
- Jak zadbać o zrównoważony rozwój społeczny i ekologiczny obszarów wiejskich?
- Co zrobić, aby zachować ciągłość działania tradycyjnych gospodarstw rolnych?
- Jak zadbać o bezpieczeństwo polskiego środowiska w perspektywie długoterminowej?
Zachęcamy do wzięcia udziału!