- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Przyzagrodowy chów gęsi - szkolenia w Brwinowie i Ciechanowie
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi w dniu 28 września 2018 r. w Brwinowie rozpoczęła cykl szkoleń pn. „Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich” w województwie mazowieckim.
Celem szkoleń była promocja chowu gęsi na terenie całego kraju oraz nabycie praktycznej i teoretycznej wiedzy z zakresu hodowli gęsi. Podczas szkoleń eksperci omówili zagadnienia m.in. z zakresu chowu gęsi systemem przyzagrodowym oraz przeprowadzili warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny. Udział w szkoleniach wzięły kobiety z gospodarstw rolnych oraz zamieszkujące tereny wiejskie do 35 roku życia, niepracujące oraz kobiety powyżej 60 roku życia, niepracujące, zamieszkujące tereny wiejskie.
Następnym punktem mazowieckiego cyklu szkoleń był w dniach 01, 02 i 03 października 2018 r. Hotel Korona w Ciechanowie.
W szkoleniach brali udział wykładowcy i eksperci kulinarni z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, omawiano następujące tematy:
- Chów gęsi systemem przyzagrodowym
- Przetwórstwo produktów z gęsi
- Marketing i jakość produktu lokalnego
- Warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny.
Podczas szkoleń eksperci omówili zagadnienia m.in. z zakresu chowu gęsi systemem przyzagrodowym oraz przeprowadzili warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny.
Promocja chowu gęsi oraz zdrowej żywności na bazie gęsiny ma na celu popularyzację nowych rozwiązań w rolnictwie kierowanych do grup rolników wymagających wsparcia i przekwalifikowania.
Szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników i zaproszonych gości.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”