- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne dla polskich producentów sera i wina
W dniach 21-23 czerwca 2018 roku odbył się, w ramach projektu „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne dla polskich producentów sera i wina”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, wyjazd studyjny producentów wina i przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Głównym celem wyjazdu było podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 28 producentami wina i przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży winiarskiej podczas trzydniowego wyjazdu studyjnego na Morawy (Czechy).
Pierwszy dzień wyjazdu uczestnicy rozpoczęli wizytą w nowej winnicy w Kurdejovie, gdzie mieli możliwość zobaczyć nowy system uprawy winorośli na wzgórzach, stromych zboczach. Następnie odwiedzili winnicę w Pouzdranach połączoną z wykładem praktycznym nt. nowych i starych winnic w rezerwacie biosferycznym. Drugą część dnia wypełniły uczestnikom wykłady teoretyczne dotyczące zakładania nowej winnicy, głównych problemów związanych z zakładaniem nowej winnicy oraz głównych problemów produkcji białych win morawskich.
W drugim dniu wyjazdu studyjnego uczestnicy odwiedzili cztery winnice, gdzie mogli zobaczyć zarówno uprawy winorośli jak i maszyny, urządzenia używane do tej uprawy, złożyli wizytę na produkcji w każdej z winiarni. W każdej z winnic producenci wina i pracownicy Uczelni mieli sposobność dokonać analizy sensorycznej produkowanego w niej wina. W czwartej winnicy, która specjalizuje się w produkcji win musujących metodą klasyczną można było nie tylko poznać elementy tej metody, ale również zobaczyć produkcję oliwy z pestek winogron. Oliwa ta została też zaprezentowana do degustacji uczestnikom wyjazdu studyjnego.
Trzeci dzień rozpoczął wykład nt. Morawskich Szlaków Winnych i festiwalu Otwartych Piwnic. Niewątpliwą atrakcją wieńczącą wyjazd była wizyta w Narodowym Centrum Wina w Valticach, gdzie po krótkim wykładzie nt. marketingu wina uczastnicy mieli sposobność degustować 100 najlepszych win Republiki Czeskiej.
Program wyjazdu studyjnego na Morawy był bardzo napięty, dzięki czemu uczestnicy mieli możliwość zobaczyć winnice różne pod względem wielkości i procesów produkcji; poznać nie tylko morawskie wina, ale przede wszystkim porozmawiać z ich producentami, zadać istotne dla nich pytania, nawiązać nowe kontakty, które jak już zauważono, zaowocują dalszą współpracą.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”