- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Kiermasze na „Skamieniałym Mieście”
W dniu 26 sierpnia 2018 roku w Ciężkowicach (Gmina Ciężkowice, woj. Małopolskie) mieszkańcy południowej Polski oraz 5 województw objętych operacją pn. Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny oraz osoby przyjezdne odwiedzające Rezerwat Przyrody Nieożywionej „Skamieniałe Miasto” miały możliwość po raz ostatni spotkać się z produktem Regionalnym oraz jego producentem w ramach stoiska wystawienniczego.
Na potrzeby kiermaszy przy wejściu do „Skamieniałego Miasta” zostało przygotowane specjalne stoisko, które czekało na odwiedzających w każdą niedzielę począwszy od miesiąca czerwca, w godzinach od 12:00 do 17:00. Na stoisku każdorazowo prowadzona była bezpłatna degustacja produktów regionalnych, oraz szerokie działania informacyjno-promocyjne na temat żywności wysokiej jakości i jej wpływu na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Wszyscy zainteresowani kolejno mogli spotkać się z:
- 24-06-2018 – Fasolą „Piękny Jaś” z doliny Dunajca
- 01-07-2018 – Podkarpackim miodem spadziowym
- 08-07-2018 – Jabłkami łąckimi
- 15-07-2018 – Oscypkiem
- 22-07-2018 – Wiśnią nadwiślańską
- 29-07-2018 – Bryndzą podhalańską
- 05-08-2018 – Suską sechlońską
- 12-08-2018 – Obwarzankiem krakowskim
- 19-08-2018 – Olejem rydzowym
- 26-08-2018 – Andrutami kaliskimi
Łącznie liczba stoisk wystawienniczych wyniosła 10, zaś liczba odwiedzających stoiska wyniosła ponad zakładane ok 20 000 osób! Produkty Regionalne wystawiane na stoisku pochodziły z takich województw jak: Małopolska, Wielkopolska, Podkarpackie, Świętokrzyskie, Lubelskie.
Stoisko w ramach kiermaszy pozwoliło przybliżyć odwiedzającym dobre praktyki wykorzystania żywności wysokiej jakości w codziennych praktykach żywieniowych, ukazać bogactwo w zakresie tzw. „żywności wysokiej jakości”, tradycji i walorów kulturowych związanych z jej wytwarzaniem lokalnie, na małą skale w małych rodzinnych gospodarstwach rolnych współgrających z otoczeniem i środowiskiem naturalnym, pokazać różnorodność produktów i przyczynić się do ich promocji w miejscach szczególnych na mapie turystycznej regionu. Dzięki temu działaniu możliwa też była kontynuacja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich poprzez propagowanie stosowania systemów żywności wysokiej jakości, zachęcenie do pokonywania barier związanych z produkcją i sprzedażą wyrobów spożywczych.
Zapraszamy do obejrzenia galerii projektu
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”