- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw
W dniu 20 czerwca 2018 roku w Warszawie w siedzibie Banku Ochrony Środowiska odbyły się pierwsze Minitargi, których odbiorcami byli pracownicy tej dużej firmy. Warsztaty trwające ponad 2 godziny potwierdziły obawy naszego stowarzyszenia w zakresie braku powszechnej i rzetelnej wiedzy konsumentów oraz dostępnych na rynku informacji o zaletach produktów pochodzących z upraw ekologicznych w tym tych z polskiej wsi jak też w zakresie umiejętności prawidłowej identyfikacji przez konsumentów żywności ekologicznej. Tylko kilka osób z uczestniczących w warsztatach (na ponad 200) potrafiło rozpoznać znak żywności ekologicznej tzw „Euroliść”, co potwierdziło celowość realizacji zaplanowanych w ramach wniosku działań.
Uczestnicy warsztatów mieli bardzo bogaty i wypełniony po brzegi program Minitargów który obejmował nie tylko suchą część edukacyjną ale też możliwość rozmowy z rolnikiem prowadzącym gospodarstwo metodami ekologicznymi, degustacji żywności ekologicznej, degustacji i szukania różnić w tych samych produktach np. pomidor pochodzących z upraw konwencjonalnych oraz ekologicznych. Pracownicy tej dużej Warszawskiej firmy zostali zapoznani z genezą eko-upraw, korzyściami wynikającymi dla konsumentów, istniejącymi barierami czy różnicami w produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Bardzo dużo pytań dotyczyło procesu kontroli i nadzoru w zakresie produkcji żywności ekologicznej. Cenna była praca w grupach (omawiano indywidualnie zgłaszane problemy i wątpliwości, nastąpiła wymiana posiadanych informacji zarówno przez rolników jak i konsumentów, określono wnioski robocze, pogłębiono relacje konsument-sprzedawca-producent w świecie eko-żywności). Bardzo trafionym pomysłem okazał się warsztat world cafe. Uczestnicy Minitargów w wypełnionych ankietach wysoko ocenili niniejsze działanie.
Warsztaty i ich podsumowanie prowadziła Pani Małgorzata Bartkiewicz, która miała wsparcie ze strony kucharza dbającego o odpowiednią oprawę smakową wydarzenia, rolników ekologicznych z województwa Małopolskiego i Mazowieckiego, znających realia polskiej wsi oraz posiadających własne gospodarstwa ekologiczne.
Niebawem, bo już 19 lipca 2018 roku kolejne spotkanie tym razem w siedzibie Polskich Linii Lotniczych LOT w Warszawie.
Minitargi podobnie jak cała operacja pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Fotogaleria projektu - obejrzyj
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”