- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni" zapraszają na seminarium w zakresie przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera".
Seminarium jest skierowane do przetwórców mleka - producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.
Seminarium odbędzie się w dniu 5 września 2017 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ul. Tkaczowa 146 w godz. 10:00-13:00.
Program seminarium:
- 10:00 - 10:15 Rejestracja uczestników
- 10:15 - 10:25 Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera"
- 10:25 - 11:10 Przedstawienie idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka" - dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis
- 11:10 - 11.30 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni - Anna Łuczywek, „Mleczna Droga. Manufaktura Serów", Zawada, woj. lubelskie, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni"
- 11:30 - 11.45 Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny - Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- 11:45 - 12:30 Pytania i dyskusja
- 12:30 - 13:00 Obiad
Uwaga! Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka"
Zgłoszenia na seminarium przyjmowane są do dnia 3.09.2017 r. na adres: boguchwala@podb.pl; efrwp@efrwp.com.pl; izba@produktyregionalne.pl
Decyduje kolejność zgłoszeń.
Dalsze seminaria dla producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania, organizacji pozarządowych w ramach operacji "Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera" odbędą się:
- 12 września 2017 roku w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo, godz. 11.00.
- 29 września 2017 roku w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne, ul. Henryka Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk, g. 10.00.
- 3 października 2017 roku w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław, g. 11.00.
- 5 października 2017 roku w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, 18-210 Szepietowo-Wawrzyńce, godz. 10:00.
Więcej informacji o projekcie - zobacz