- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wydanie specjalne magazynu "Smak i tradycja"
Ukazał się nr 7 sierpień/wrzesień 2010 r. magazynu informacyjnego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Smak i Tradycja”. Jest to wydanie specjalne, związane z galą i jubileuszem 10-lecia konkursu Izby „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Numer wrześniowy trafił do Pawilonu „Smaki Regionów”, prezentującego polskie regiony w czasie tragów Polagra Food.
Magazyn informacyjny „Smak i Tradycja” nr 7 sierpień/wrzesień jest poświęcony tematyce jakości żywności, prezentuje systemy jakości żywności, problemy związane z bezpieczeństwem i jakością żywności, mechanizmy wspierania producentów żywności wysokiej jakości, przedsięwzięcia
i instytucje związane z działaniami na rzecz rozwoju produkcji i rynku żywności jakościowej,
a w szczególności żywności ekologicznej i tradycyjnej. Omówione zostały w nim mechanizmy działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz zasady wspierania producentów żywności wysokiej jakości za pośrednictwem działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Przedstawione zostały dobre praktyki na przykładzie konkretnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej oraz zaprezentowana działalność Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, reprezentującej interesy tych producentów.
W numerze zamieszczone zostały ważne i bieżące informacje dla rolników
i wytwórców, dotyczące wytwarzania żywności ekologicznej i tradycyjnej. Wyżej wspomnianej tematyce poświęcone zostały następujące artykuły
i informacje:
- Priorytetem jest bezpieczeństwo żywności – wywiad z Arturem Ławniczakiem, podsekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi; czytaj
- Partnerstwo, współpraca i wymiana doświadczeń – prezentacja istoty i celów KSOW;
- Produkty wysokiej jakości w Unii Europejskiej – o europejskim systemie rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych;
- Produkujemy zgodnie z przepisami – wymogi weterynaryjne i sanitarno-higieniczne dla wytwórców tradycyjnej żywności;
- Certyfikaty pilnie potrzebne – o gwarancyjnej ochronie produktów szczególnej jakości i reputacji;
- Krajowy system „Jakość Tradycja” – omówienie pierwszego krajowego, uznanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz notyfikowanego w Unii Europejskiej systemu jakości żywności, opracowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP;
- Dobre praktyki – prezentacja producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności;
- Sieja wraca do Ińska – przedstawienie inicjatywy odtwarzania tradycji rybackich na Pomorzu Zachodnim;
- Przepisy, ustawy, rozporządzenia, decyzje - vademecum wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych;
- Wyborne masło, doskonale sery – prezentacja beneficjenta znaku „Jakość Tradycja”;
- Ekologiczne – znaczy zdrowe – inicjatywa lokalna promująca ekologiczną żywność.
Ponadto zaprezentowane zostały inne przedsięwzięcia związane
z wykorzystaniem produktów lokalnych, m.in. w restauracjach
i gospodarstwach agroturystycznych.
Szeroko omówiony został dziesięcioletni dorobek konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów” – pierwszej w Polsce inicjatywy dokumentacji i promocji produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych, inicjatywy inspirującej do szukania alternatywnych dochodów na wsi
i wspierającej rozwój regionalny. Od 2000 roku honorowym patronem konkursu jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a partnerem organizatora - Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - jest Związek Województw RP.
W numerze zamieszczone zostały relacje z regionalnych finałów konkursu,
a także przedstawione produkty nominowane do nagrody „Perła 2010”.
Reasumując – tematyka dotycząca rozwoju obszarów wiejskich poprzez rozwój wytwarzania produktów wysokiej jakości stała się tematyką dominująca w tym numerze magazynu „Smak i Tradycja”.
„Smak i Tradycja”, magazyn informacyjny Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, skierowany jest do rolników i ma na celu inspirowanie ich do różnicowania dochodów poprzez wytwarzanie lokalnych produktów, do właścicieli gospodarstw agroturystycznych i pensjonatów, przedstawicieli samorządów i organizacji pozarządowych inspirujących lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionu poprzez promowanie produktów lokalnych. Publikacja rozpowszechniana jest bezpłatnie wśród członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, na imprezach związanych
z produktem lokalnym, w urzędach marszałkowskich i ośrodkach doradztwa rolniczego.

Publikacja została współfinansowana ze środków KSOW w ramach priorytet 2 „Przeniesienie dobrych praktyk, projektów innowacyjnych oraz organizacja wymiany doświadczeń i know-how”.