Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Biblioteka

POBIERZ
Poradnik wdrażania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP w małych zakładach przetwórstwa mięsa na poziomie gospodarstwa
M. Warchałowska
2012

Publikacja zawiera m.in.: informacje na temat obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, wymagań dla zakładów produkujących żywność na poziomie gospodarstwa, dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności. 

POBIERZ
Dobre praktyki rolnicze w produkcji integrowanej z zastosowaniem pożytecznych mikroorganizmów w uprawie buraka
dr inż. Ryszard Stanek
2012

redakcja: Stowarzyszenie EkosystEM-Dziedzictwo Natury,  Warszawa 2012 Publikacja zawiera najważniejsze informacje dotyczące uprawy buraka, związane z wdrażaniem integrowanej produkcji. Autor koncentruje się na elementach, które są istotne w integrowanej produkcji buraka, ze szczególnym uwzględnieniem tematyki mikroorganizmów probiotycznych. W opracowaniu jeden z rozdziałów poświęcony został głównym chorobom buraka.

POBIERZ
Dobre praktyki rolnicze w produkcji integrowanej z zastosowaniem pożytecznych mikroorganizmów w uprawie chmielu
prof. dr hab. Ewa Solarska
2012

redakcja: Stowarzyszenie EkosystEM-Dziedzictwo Natury, Warszawa 2012 Autorka prezentuje najważniejsze kwestie związane z integrowaną produkcją chmielu, koncentrując się na nawożeniu i ochronie przed szkodnikami, w tym wskazując ich naturalnych wrogów. Podkreśla działania, które wpływają na prawidłowo prowadzoną produkcję integrowaną, dzięki zastosowaniu metod biologicznych oraz agrotechnicznych.  

POBIERZ
Dobre praktyki rolnicze w produkcji integrowanej z zastosowaniem pożytecznych mikroorganizmów w uprawie rzepaku
Mirosław Serafinowicz
2012

redakcja Stowarzyszenie EkosystEM-Dziedzictwo Natury, Warszawa 2012 Pierwsza część publikacji zawiera informacje o podstawowych zagadnieniach dotyczących uprawy rzepaku – przygotowaniu gleby, nawożeniu, wapnowaniu. Dalsze rozdziały zawierają opisy chorób i szkodników występujących w jego uprawach. Autor przedstawił również korzyści ze stosowania mikroorganizmów w produkcji rzepaku.    

POBIERZ
Wiejska Polska Publikacja pokonferencyjna Licheń 26-27 maja 2012
Redakcja: Zenon Lewandowski
2012

Publikacja pokonferencyjna – Konferencja „Wiejska Polska” w dniach 26 i 27 maja 2012, organizowana przez Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów. Publikacja zawiera wystąpienia prelegentów oraz wnioski i rekomendacje.

POBIERZ
Dobre praktyki Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie mazowieckim
2012

POBIERZ
Poradnik metodyczny dla uczestników projektu - „Budowanie systemu wsparcia eksperckiego i doradczego dla lokalnych grup działania (LGD) we wdrażaniu lokalnych strategii rozwoju - cztery seminaria regionalne i jedno seminarium krajowe”
K. Boba, M. Bogusz, S.Filas, L. Leśniak, K. Markiewski, J. Nowakowska, J.Puchała, M. Starmach, K. Vinohradnik. Red.: L.Leśniak.
2012

Publikacja powstała w ramach Planu działania SC KSOW, jako materiał dla uczestników cyklu seminariów dla LGD. Zawiera informacje dotyczące WPR oraz roli podejścia LEADER z rozwoju obszarów wiejskich, odnosi się do lokalnych strategii rozwoju, w tym barier w ich wdrażaniu. Ponadto porusza kwestię kultury organizacyjnej, potencjału i strategii rozwoju LGD oraz metod aktywizacji społeczności lokalnych. 

Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009