- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Biblioteka
|
Dobre praktyki i rola pożytecznych organizmów w uprawie jabłek z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii. Zrównoważone rolnictwo i zdrowe środowisko
Red. W. Długosz, B. Hezler, R. Izdebski 2014 W publikacji przedstawiono m.in. doświadczenia gospodarstw sadowniczych wykorzystujących w szerokim zakresie naturalne technologie we wszystkich obszarach uprawy jabłoni (nawożenie gleby, odżywianie dolistne, ochrona przed szkodnikami, przechowalnictwo), które wskazały, że istnieje szansa na otrzymywanie jabłek o wysokiej wartości odżywczej i właściwościach prozdrowotnych, bez pozostałości środków chemicznych. |
||
|
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w chowie i hodowli RYB z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
dr inż. Mirosław Cieśla dr n.wet. Jan Żelazny 2014 Celem niniejszej publikacji jest przybliżenie szerokiemu gronu odbiorców dobrych praktyk w zakresie chowu i hodowli ryb w stawach, zwłaszcza stawach typu karpiowego, które są bardzo dobrym przykładem tzw. zrównoważonej gospodarki. Jest to forma ekonomicznej działalności człowieka, która jest nie tylko przyjazna środowisku naturalnemu, odpowiada na społeczne zapotrzebowania i oczekiwania, ale również jest opłacalna ekonomicznie. Publikacja odnosi się do tradycyjnych metod sprzyjających zachowaniu właściwego stanu środowiska stawowego, dobrostanu ryb i wysokich wyników ekonomicznych. Zasady te odnieść można również do chowu ryb zgodnego z wymogami dla ekologicznej akwakultury, obowiązującymi w krajach Unii Europejskiej. Omawia tak że innowacyjne rozwiązania, polegające na stosowaniu kompozycji pożytecznych mikroorganizmów, wspierających utrzymanie właściwych warunków chowu ryb w stawach, zapobiegających chorobom, poprawiających warunki fizyczne i chemiczne środowiska stawowego raz ekonomikę chowu. |
||
|
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie TRUSKAWEK z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
prof. dr hab. Ewa Solarska mgr inż . Eliza Potocka 2014 |
||
|
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie ZBÓŻ z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
prof. dr hab. Ewa Solarska, dr inż. Arkadiusz Artyszak, dr inż. Tadeusz Solarski, mgr Marzena Marzec 2014 |
||
|
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie ZIEMNIAKÓW z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
dr inż . Jacek Wereszczaka mgr inż . Jan Marczakiewicz 2014 |
||
|
Rok w owczarni
2013 W filmie zaprezentowane zostały tradycje związane z wypasem owiec, jak również rasy owiec objęte programem ochrony zasobów genetycznych. Jest w nim również mowa o projektach mających przywrócić tradycje pasterskie, m.in. „Owca+” oraz o projekcie mającym na celu przywrócenie rasy owcy okulskiej. Owce są wykorzystywane do pozyskiwania mięsa, wełny, jak również do celów związanych z agroturystyką. Wypas owiec przyczynia się także do szeregu korzystnych zjawisk na terenach wypasanych (np. pielęgnacja nieużytków). W filmie zaprezentowano funkcjonowanie przykładowej owczarni, wykonywane zabiegi pielęgnacyjne, a także przedstawiono zasady żywienia zwierząt i ich hodowli. |
||
|
Sprzedaż bezpośrednia w produkcyjnym gospodarstwie rolnym. Skrypt dla rolników i przedsiębiorców
2013 W publikacji przedstawiono ogólne zasady prowadzenia produkcyjnego gospodarstwa rolnego a także szczegółowo omówiono elementy sprzedaży bezpośredniej w produkcyjnym gospodarstwie rolnym. Publikacja zawiera także Case study – sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych - przykłady europejskie i przykłady polskie. |
||