Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kolejne kraje otwierają swoje rynki na polską żywność

26.07.2016

Coraz więcej zakładów mięsnych otrzymuje zgodę na eksport polskiej wołowiny do Turcji, chęć kupowania polskiej wołowiny i drobiu wyraziła też Arabia Saudyjska. Algieria chce importować ryby i miód - poinformował resort rolnictwa.

Władze tureckie poinformowały Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) o wynikach kontroli przeprowadzonej w na przełomie czerwca i lipca br. w trzech polskich zakładach sektora mięsa wołowego. Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa. Dostęp do tureckiego rynku ma teraz dziewięciu polskich producentów wołowiny. Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich w ostatnich jedenastu miesiącach.

GIW przekazał stronie tureckiej listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na tamtejszy rynek. Obecnie Inspektorat czeka na wyznaczenie terminu następnych kontroli.

W połowie lipca Inspekcja Weterynaryjna została poinformowana, że Saudyjski Urząd ds. Żywności i Leków (Saudi Food and Drug Authority – SFDA) zgodził się, by GIW uzyskał możliwość zatwierdzania (wraz z SFDA) firm eksportujących te produkty na rynek Królestwa Arabii Saudyjskiej. W kwietniu 2016 r. Inspektorat przekazał SFDA listę 16 takich zakładów. 

Następnym etapem otwierania rynku Królestwa Arabii Saudyjskiej dla polskiej wołowiny i produktów wołowych będzie uzgodnienie świadectwa zdrowia dla tych towarów - poinformowało ministerstwo.

Ponadto, według informacji zamieszczonych na stronie SFDA, Polska została zatwierdzona jako kraj, z którego dopuszczony jest eksport mięsa drobiowego i jego produktów. Obecnie trwają negocjacje warunków eksportu drobiu na rynek saudyjski. 

Produkty rybołówstwa oraz miód będzie można eksportować do Algierii. Służby weterynaryjne Polski i Algierii uzgodniły wzory świadectw zdrowia dla wywozu tych produktów. 

Dokumenty zostały uzgodnione podczas wizyty w Algierze szefa GIW. Podczas tego spotkania Dyrektor Służb Weterynaryjnych Algierii zobowiązał się do podjęcia działań, w celu uzgodnienia w najbliższym czasie dwóch następnych świadectw zdrowia: dla eksportowanych z Polski do Algierii jaj wylęgowych, jednodniowych kurcząt i indycząt, a także dla nasienia bydła.

Źródło: PAP

Słowa kluczowe : żywność


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009