Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kolejne szkolenia z zakresu wędzarnictwa

20.11.2015

Zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniach: „Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia”. Uczestnikami szkoleń mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej  lokalnej i ograniczonej (MLO).

Szkolenia  będą realizowane na terenie pięciu województw:

  • 23.11.2015 - Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn
  • 24.11.2015 - Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szpakowo 57, 19-124 Jaświły, pow. Moniecki
  • 25.11.2015 - Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego  - ul. Tkaczowa 146, 36-040 Boguchwała
  • 26.11.2015 - Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18
  • 27.11.2016 - Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kielce ul Ks. Piotra Ściegiennego 205

Program szkolenia obejmuje zagadnienia:

  • Ocena ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia.
  • Wpływ różnych technik i parametrów wędzenia na jakość wyrobu
  • Przykład rozwiązań konstrukcyjnych  tradycyjnej wędzarni.
  • Prezentacja i ocena wyników badań wędlin, wyprodukowanych w zróżnicowanych parametrach w trakcie warsztatów praktycznych.
  • Prezentacja wyników badań  monitoringowych prowadzonych w ramach badań właścicielskich, ocena procesu zmian zawartości WWA w wyrobach wędzonych w skali kraju. Podsumowanie, wnioski, pytania, dyskusja.

Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu pokrywa koszty szkolenia oraz zapewnia wyżywienia dla uczestników szkolenia. Koszty dojazdu pokrywają uczestnicy szkolenia. Nabór na szkolenia prowadzą zgodnie  z rejonizacją Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Szczegółowych informacji  w zakresie uczestnictwa w szkoleniu udzielają :

  • Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn - Katarzyna Podbielska  665880978 k.pobielska@w-modr.pl 895357684
  • Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szpakowo 57, 19-124 Jaświły, pow. Moniecki - Bożena Pruszyńska 862758938 lub29 bpruszynska@odr-szepietowo.pl
  • Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego  - ul. Tkaczowa 146, 36-040 Boguchwała - Krystyna Malinowska tel. (17) 87 01 556; tel. kom. 723 977 300; krystyna.malinowska@podrb.pl
  • Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18 - Barbara Sałata – tel. 48 365 69 35,  e-mail b.salata@cdr.gov.pl
  • Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Modliszewice ul. Piotrkowska 30 - Teresa Wąsik 413722284, 507111245, teresa.wasik@sodr.pl

Projekt „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” to projekt realizowany w ramach dwuletniego planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015 przez  Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009