Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

A może bydło mięsne?

30.06.2015

Zakończyły się szkolenia realizowane w ramach projektu  „Chów bydła mięsnego szansą rozwoju gospodarstw rolnych” .W trakcie szkoleń odbywających się w Lublinie omówione zostały  następujące zagadnienia:

  • Stan i perspektywy produkcji bydła mięsnego w Polsce;
  • Nowoczesne zarządzanie stadem bydła mięsnego (systemy utrzymania grup technologicznych,  doskonalenie genetyczne zwierząt, efektywność rozrodu, zasady żywienia i organizacja bazy paszowej,  ochrona zdrowia w stadzie bydła mięsnego, budynki inwentarskie i budowle wykorzystywane w gospodarstwie);
  • Organizacja opasu bydła w oparciu o krzyżowanie rasami mięsnymi. (czynniki genetyczne warunkujące efektywność opasu, systemy utrzymania zwierząt, prawidłowe żywienie zwierząt, ochrona zdrowia zwierząt,  efektywność ekonomiczna opasu);
  • Wypas bydła ras mięsnych na terenach cennych przyrodniczo sposobem na zwiększenie bioróżnorodności;
  • Przykłady dobrej praktyki rolniczej w gospodarstwach prowadzących chów bydła mięsnego.
  • Możliwości dofinansowania produkcji w nowej perspektywie PROW 2014-2020;
  • Aktualny stan rynku wołowiny – doświadczenia i perspektywy rozwoju;
  • Wysoka jakość wołowiny szansą na wzrost opłacalności produkcji;
  • Polski system jakości wołowiny QMP wsparciem dla producentów (korzyści dla rolników, podstawowe wymagania, krok po kroku czyli jak uzyskać certyfikat);
  • Tworzenie silnych powiązań między partnerami (producenci-zakłady mięsne- eksporterzy, związki branżowe) jako czynnik wzmacniający konkurencyjność branży. Rola klastrów mięsnych.

 

Prezentacje do pobrania:

  • Stan i perspektywy produkcji bydła mięsnego w Polsce, aktualny stan rynku wołowiny - Prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk -  pobierz
  • Nowoczesne zarządzanie stadem bydła mięsnego oraz Organizacja opasu bydła w oparciu o krzyżowanie rasami mięsnymi - Dr hab. Witold Chabuz, Dr inż Piotr Stanek – pobierz
  • Wypas bydła ras mięsnych na terenach cennych przyrodniczo sposobem na zwiększenie bioróżnorodności - Dr inż. Wioletta Sawicka – Zugaj – pobierz
  • Możliwości dofinansowania produkcji w nowej perspektywie PROW 2014-2020 – pobierz
  • Wymagania jakościowe i czynniki warunkujące wysoką jakość wołowiny - Dr hab. Mariusz Florek, Dr Piotr Stanek  - pobierz
  • Polski system jakości wołowiny QMP wsparciem dla producentów - Dr Piotr Stanek, Dr hab. Mariusz Florek – pobierz
  • Powiązania między partnerami w produkcji wołowiny  - Dr inż.Waldemar Teter - pobierz

Szkolenia realizowane zostały przez Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych  w ramach Planu działania na lata 2014-2015 Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

                           


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009