- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Międzynarodowe Zawody Młodych Pszczelarzy w Pszczelej Woli
Już po raz piąty odbyły się Międzynarodowe Zawody Młodych Pszczelarzy (IMYB). Dotychczas młodzi pszczelarze spotykali się w Czechach (dwukrotnie), Austrii i Niemczech, tegoroczną edycję zawodów zorganizowano w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli. Polska edycja konkursu została objęta Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Marka Sawickiego, a współgospodarzem był Polski Związek Pszczelarski. Pszczelą Wolę odwiedziło około 120 osób z zagranicy. Uczestnicy przyjechali z Czech, Słowacji, Polski, Litwy, Mołdawii, Białorusi, Rosji, Austrii, Niemiec, Holandii, Lichtensteinu, Słowenii, Bośni i Hercegowiny, Anglii, Walii, Irlandii, Izraela, Ukrainy, Turcji, Rumunii, Kazachstanu, Estonii, Nigerii. Zgłosili się także przedstawiciele Finlandii jako obserwatorzy.
Międzynarodowe Zawody Młodych Pszczelarzy przede wszystkim popularyzują wśród dzieci i młodzieży (do 16 roku życia) pszczelarstwo i rolę pszczół w środowisku naturalnym człowieka oraz uświadamiają młodzieży znaczenie produktów pszczelich dla zdrowia. Młodzież biorąca udział w zawodach uczestniczy w stałych konkurencjach takich jak: test z biologii rodziny pszczelej; mikroskopowanie - budowa pszczoły miodnej; rozpoznawanie sprzętu pszczelarskiego, określanie jego przeznaczenia; rozpoznawanie roślin miododajnych; przegląd rodziny pszczelej: poszerzanie gniazda, określanie stadium rozwoju rodziny pszczelej; konkurencje dodatkowe, np. rozpoznawanie gatunków miodu, znakowanie matek.
Organizowanie zawodów w różnych państwach przyczynia się również do poznawania kultury krajów europejskich i pozaeuropejskich. Uczestnicy zawodów przygotowują kilkuminutową prezentację swojego kraju w dowolnej formie m.in.: prezentacji multimedialnej, tańca, piosenki, popularnej zabawy młodzieżowej czy poczęstunku tradycyjnymi potrawami itp. W celu zacieśniania kontaktów międzynarodowych i nawiązywania przyjaźni zorganizowano wycieczki krajoznawcze dla uczestników i opiekunów.
Ponadto w czasie I Targów Pszczelarzy i Rzemiosła Pszczelarskiego i IX Lubelskiego Miodobrania osoby odwiedzające targi miały możliwość degustowania tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych produktów z Lubelszczyzny – prezentowane były produkty tradycyjne i regionalne w oparciu o przepisy na bazie miodu takie jak: pierniczki miodowe pod nazwą „całuski pszczelowolskie”, bigos z miodem, chleb miodowy, tradycyjny napój miętowo – miodowy, cebularze lubelskie, skrzydełka w zalewie miodowej, a nawet smalec przełamany nutą miodową. Szczególną popularnością cieszyły się „pszczelowolskie całuski”.
Słowa kluczowe : konkurs, młodzież, żywność ekologiczna, produkt tradycyjny i lokalny