- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
„Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności” - zaproszenie na szkolenia
Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, rozpoczyna w ramach Planu działania SC KSOW na lata 2014-2015, realizację szkoleń pn. „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności”.
Głównym celem szkoleń jest przekazanie informacji dotyczącej problemu nieprzekraczania przyszłych limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych poprzez zorganizowanie cyklu szkoleń informacyjnych i warsztatów praktycznych.
W ramach szkolenia omówione zostaną m.in. następujące zagadnienia:
- Charakterystyka procesu wędzenia, metody, rola i właściwości dymu wędzarniczego, dobór surowca wytwarzającego dym.
- Przepisy Unii Europejskiej dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA w środkach spożywczych.
- Ocena ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia.
- Projekt technologiczny – przykład rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni w zakładach małej zdolności produkcyjnej – MLO.
- Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed of the European Union)
Zakres wiedzy przekazany podczas szkoleń prowadzonych w ramach projektu „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności” ułatwi proces dostosowania się zakładów prowadzących przetwórstwo mięsa, ryb do nowych norm w odniesieniu do WWA, które wejdą w życie od 1 września 2014 roku.
Wykłady na szkoleniu przeprowadzą przedstawiciele SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, przedstawiciele Wojewódzkich Inspektoratów Weterynarii. Do współpracy w organizacji szkoleń zaproszone zostały Urzędy Marszałkowskie, Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego oraz Wojewódzkie Inspekcje Weterynaryjne.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny, a koszty uczestnictwa w szkoleniu i koszty organizacyjne finansowane są z budżetu projektu.
Zainteresowani uczestnictwem w szkoleniach mogą zgłaszać się do Ośrodków Doradztwa Rolniczego stosownie do terenu województwa.
W sprawie dodatkowych informacji związanych z organizacją szkolenia, prosimy kontaktować się z następującymi osobami:
Barbara Sałata tel. 483656935, e-mail: b.salata@cdr.gov.pl
Janusz Lesisz tel. 483656938, e-mail: t.lesisz@cdr.gov.pl
Pobierz: harmonogram realizacji szkoleń