- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Inauguracja szkoleń w ramach projektu „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego”
Zakończyło się pierwsze z cyklu szkoleń pn.: „Przetwórstwo mięsa na poziomie gospodarstwa w ramach MLO, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość” realizowane z Planu działania Sekretariatu Centralnego KSOW, w ramach projektu „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego”. Szkolenie odbywało się od 11 do 12 września 2013, a jego organizatorem było Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klasy maturalnej z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarski Żywnościowej w Radomiu.
Program szkolenia obejmował tematy (12 godzin wykładów) związane z wymogami dotyczącymi przygotowania surowca, technologią przetwarzania wybranych produktów, sprzedażą surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa, znakowania produktów żywnościowych, zagrożeniami w przetwórstwie żywności.
Drugim obszarem tematycznym były wymagania formalne i prawne prowadzenia działalności przetwórstwa surowców ekologicznych, możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej oraz dystrybucji i promocji żywności.
Ważnym zagadnieniem, które zostało przedstawione jest proces zatwierdzania i rejestracji działalności związanej z produkcją i wprowadzaniem produktów żywnościowych do obrotu w ramach działalności MLO.
Przedstawiono również przykład rozwiązań technologicznych i zastosowania urządzeń w przetwórstwie mięsa w ramach działalności MLO.
W ramach dwugodzinnych zajęć praktycznych uczestnicy zapoznali się z procesem produkcyjnym jak również z maszynami i urządzeniami do przetwórstwa mięsa w zakładzie zatwierdzonym dla działalności MLO - Centrum Praktycznego Szkolenia w Oddziale Radomiu.
Autor: CDR o. Radom