Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Inauguracja szkoleń w ramach projektu „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego”

19.09.2013

Zakończyło się pierwsze z cyklu szkoleń pn.: „Przetwórstwo mięsa na poziomie gospodarstwa w ramach MLO, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość” realizowane z Planu działania Sekretariatu Centralnego KSOW, w ramach projektu „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego”. Szkolenie odbywało się od 11 do 12 września 2013, a jego organizatorem było Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klasy maturalnej z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarski Żywnościowej w Radomiu.

 

Program szkolenia obejmował tematy (12 godzin wykładów) związane z wymogami dotyczącymi przygotowania surowca, technologią przetwarzania wybranych produktów,  sprzedażą surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa, znakowania produktów żywnościowych, zagrożeniami w przetwórstwie żywności. 

Drugim obszarem tematycznym  były wymagania formalne i prawne prowadzenia działalności przetwórstwa surowców ekologicznych, możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej oraz  dystrybucji i promocji żywności. 

Ważnym zagadnieniem, które zostało przedstawione jest proces zatwierdzania i rejestracji działalności związanej z produkcją i wprowadzaniem produktów żywnościowych do obrotu w ramach działalności MLO.

Przedstawiono również przykład rozwiązań technologicznych i zastosowania urządzeń w przetwórstwie mięsa w ramach działalności MLO.

W ramach dwugodzinnych zajęć praktycznych uczestnicy zapoznali się z procesem produkcyjnym jak również z maszynami i urządzeniami do przetwórstwa mięsa w zakładzie zatwierdzonym dla działalności MLO - Centrum Praktycznego Szkolenia w Oddziale Radomiu.

Autor: CDR o. Radom

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009