- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty kuchni regionalnych i Rodzinna Majówka – zapraszamy!
Tradycja to dziedzictwo… na szczęście, na zdrowie Polskiej Rodziny. Kiermasze Produktów Tradycyjnych to projekt realizowany w ramach Planu działania SC KSOW składający się z warsztatów produktów tradycyjnych oraz Rodzinnej Majówki. Organizatorem jest Dwór Ustronie oraz Polska Akademia Smaku. 26.04.2013, na terenie województwa wielkopolskiego, odbyły się warsztaty serowarstwa i pszczelarstwa. W Pracowni Tradycji Masarskiej Piekarskiej i Serowarskiej w Ustroniu można było nauczyć się nie tylko wytwarzania serów, ale także zdobyć umiejętności wykorzystania go w potrawach.
Warsztaty przeprowadzili: Zbigniew Kmieć wraz z Gieno Mientkiewiczem, znawcy serów zagrodowych. Zbigniew Kmieć to znany poszukiwacz naszych polskich tradycji kulinarnych, organizator wielu szkoleń, warsztatów w całej Polsce. Gieno Mientkiewicz – specjalista od serów wykonywanych przydomowym sposobem, który wyszukuje i kataloguje wytwórców serów zagrodowych. Organizator festiwali, szkoleń i warsztatów.
W formie warsztatów zaprezentowali chętnym jak przygotować domowe sery. Można było także skosztować serów owczych, krowich czy kozich oraz dań przygotowanych z wykorzystaniem wytworzonych serów, np. wspaniała zupa pokrzywowa, pierożki i desery.
Opowiadane przez prowadzących ciekawostki związane z produkcją sera na pewno pozostaną w pamięci słuchaczy. Wszyscy byli zaskoczeni jak prosto, w sposób domowy można przygotować ser typu gouda. Dla uczestników przygotowano przepisy i instrukcje aby mogli powtórzyć w domu przygotowanie potraw.
W ramach projektu zostaną zorganizowane kolejne wydarzenia. I tak 11.05.2013 odbędzie się Kiermasz wędliniarski. Zgodnie z polską tradycją wiosną odbywa się świniobicie. I również na Ustroniu w dniu kiermaszu zorganizowane zostaną warsztaty masarko-wędliniarskie. Pod okiem Jacka Nowickiego będzie można nauczyć się wyrobu miedzy innymi białej kiełbasy czy wędzenia szynek. Prowadzący warsztaty to wielokrotnie nagradzany i doceniany wędliniarz produkujący wędliny tradycyjne wyłącznie ze świni złotnickiej.
Sobotnie warsztaty będą przeprowadzone dla pierwszych 30 osób, które zgłoszą swoją chęć uczestnictwa. W ciągu tego dnia również będzie można zakupić produkty regionalnych wytwórców. Nie zabraknie pieczywa, serów, dobrych wędlin, naturalnych soków i marynat. Dodatkowo organizatorzy przygotują także wystawę o pszczelarstwie.
Z kolei 18.05.2013 odbędzie się - Rodzinna Majówka – Spotkanie Czterech Kultur Produktu Tradycyjnego. W trakcie imprezy organizowanej z okazji Dnia Matki organizatorzy będą promować zdrowe i racjonalne odżywianie, zalety produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych z poszczególnych regionów. Aby przybliżyć ideę zdrowego odżywiania zarówno najmłodszych jak i starszych dzieci przygotowane zostaną pokazy zdrowych zestawów śniadaniowych. Dla wszystkich przybyłych będzie czekał poczęstunek produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.
Piknik jest zaproszeniem do spotkania Czterech Kultur Produktu Tradycyjnego mieszkańców powiatu kępińskiego oraz ościennych powiatów z czterech sąsiadujących województw – wielkopolskiego, dolnośląskiego, opolskiego i łódzkiego.
Wszyscy uczestnicy Rodzinnej Majówki zostaną zaproszeni do stołu - staropolskiego, obficie i suto zastawionego w lokalne i regionalne produkty. Będzie można spróbować tradycyjnej kuchni, potraw i produktów z województw wielkopolskiego, łódzkiego, opolskiego i dolnośląskiego.
Produkty tradycyjne swoich regionów zaprezentują poszczególne Lokalne Grupy Działania (LGD Wrota Wielkopolski, Ostrzeszowska LGD, LGD Górna Prosna, LGD Dolina Stobrawy, LGD Stobrawski Zielony Szlak, LGD Dobra Widawa, LGD Między Prosną a Wartą, LGD Ziemia Wieluńska). Zgromadzanie w jednym miejscu producentów i wystawców produktów tradycyjnych z czterech kultur pozwoli zaprezentować bogactwo Regionu. W trakcie pikniku prócz degustacji będzie możliwość zakupu tradycyjnych wyrobów pochodzących od lokalnych i regionalnych producentów.
Dla uatrakcyjnienia tego dnia zostanie przeprowadzony Koncert Wokalno – Biesiadny w wykonaniu dzieci i młodzieży z seniorami pokazujący „solidarność pokoleń”. W trakcie pikniku odbywać się będą warsztaty dla mam powracających na rynek pracy po porodzie oraz szkolenie udzielania pierwszej pomocy i ratownictwa medycznego skierowanego do młodych Matek. Ponadto akcja wspólnego propagowania oraz wspierania transplantologii poprzez kampanię edukacyjną i społeczną „oświadczenie woli w nadziei ratowania życia innych…” Wśród szeregu atrakcji dla dzieci i dorosłych, między innymi place zabaw, zorganizowany zostanie Rajd Nordic Walking w formie rodzinnej sztafety. Zakończeniem Projektu Tradycja to dziedzictwo… na szczęście, na zdrowie Polskiej Rodziny Rodzinnej Majówki będzie koncert biesiadny Śląskie Szlagiery
25.05.2013 odbędzie się Kiermasz kuchni regionalnych. W dniu Kiermaszu przeprowadzone zostaną warsztaty kulinarne Kuchni Regionalnych. Podczas warsztatów przygotowywane będą dania tradycyjne dla Regionów, zaprezentowane zostaną wpływy poszczególnych kuchni z województw ościennych - łódzkiego, opolskiego, dolnośląskiego i wielkopolskiego. Przygotowane ponadregionalne dania zostaną zaprezentowane podczas kiermaszu z możliwością ich degustacji. Sobotnie warsztaty będą przeprowadzone dla pierwszych 30 osób, które zgłoszą swoją chęć uczestnictwa.
Więcej informacji o projekcie na stronie organizatora - Dwór Ustronie
Więcej informacji o możliwości rejestracji na warsztatach udziela Pan Maciej Barton- tel. 600037193
Autor: Maciej Barton
Słowa kluczowe : produkt tradycyjny i lokalny