- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Poznajemy Smaki Mazowsza - odbyło się szkolenie w ramach Planu działania SC KSOW
W ramach Planu działania SC KSOW odbyło się szkolenie połączone z wyjazdem studyjnym do gospodarstw agroturystycznych pt.: „ Poznajemy Smaki Mazowsza”. Uczestnikami szkolenia byli mieszkańcy terenów wiejskich z powiatów: sokołowskiego, łosickiego, mińskiego, węgrowskiego, garwolińskiego i siedleckiego. Pierwszą część szkolenia, które odbyło się 25 października br. w Siedlcach, stanowił wykład nt. „Podnoszenie atrakcyjności turystycznej i kreowanie wizerunku gospodarstw agroturystycznych poprzez produkty tradycyjne, lokalne i ekologiczne”. Drugą częścią stanowiły warsztaty, mające na celu identyfikację produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych wschodniego Mazowsza oraz dzielenie się dobrymi praktykami. Rolnicy zaprezentowali swoje specjalności kulinarne. Na stołach pojawiły się między innymi: bęcwały, blaszaki, domowe wypieki i atrakcyjne przetwory owocowo - warzywne.
Zebrano informacje dotyczące produktów i potraw wytwarzanych w gospodarstwach agroturystycznych oraz podjęto próby tworzenia szlaku kulinarnego.
W ramach szkolenia odbył się także wyjazd studyjny, wizytę rozpoczęto w gospodarstwie p. Lucyny i Waldemara Bielaków w Ostromęczynie gm. Platerów. Uczestników wyjazdu zachwyciła przygotowana przez gospodarzy ogromna galeria z bardzo bogatym asortymentem wyrobów rękodzielniczych (obrazy, rzeźby, gobeliny, hafty, wyroby de coupage), wykonywanych przez gospodynię i okolicznych rękodzielników. Elementami dekoracyjnymi obejścia są wyeksponowane bogate zbiory sprzętu rolniczego z ubiegłego wieku. Atrakcją gospodarstwa jest również labirynt z wierzby energetycznej, zajmujący 10 arów; na końcu labiryntu na odważnych czeka niespodzianka. Atrakcją kulinarną gospodarstwa są „naleśnikowe specjały”.
Gospodyni zaprezentowała uczestnikom wyjazdu naleśniki w różnych kolorach, kształtach i smakach; ich bogaty asortyment wzbudził u wszystkich uczestników wyjazdu podziw i uznanie, podobnie jak wzbudza u gości pani Lucyny - zarówno u dorosłych jak i u dzieci. W trakcie spotkania zadawano wiele pytań dotyczących techniki ich sporządzania, p. Lucyna chętnie dzieliła się swoimi doświadczeniami w tym zakresie.
Kolejnym punktem wyjazdu studyjnego było gospodarstwo p. Elżbiety i Wiesława Jakoniuków w Zabużu gm. Sarnaki. Gospodarstwo prowadzi działalność agroturystyczną już od wielu lat. Posiada wysoki standard pomieszczeń. Obok domu, jest bardzo ładne podwórko, gdzie można odpocząć zebrać myśli i po prostu poczuć się swobodnie na łonie natury. Dla dzieci przygotowany jest plac zabaw (huśtawki, karuzela, trampolina). Dużą atrakcją jest odkryty basen kąpielowy z plażą. Gospodarze organizują imprezy okolicznościowe „Pod Strzechą”, połączone z atrakcjami tj. przejażdżki bryczką, występy muzyków ludowych i zabawy przy ognisku do białego rana. W gospodarstwie są dwie wiaty (jedna z nich pokryta jest tradycyjną strzechą słomianą, druga wyposażona jest w duży kominek i grill).
Gospodyni serwuje gościom liczne, smaczne potrawy regionalne, chętnie sporządza pierogi i domowe wypieki. Wytwarza również różnorodne przetwory, wśród których najbardziej podziwiane są przetwory z mleka. Uczestnicy wyjazdu zostali poczęstowani smacznym serem twarogowym i poznali tajniki jego wytwarzania.
Ostatnim punktem programu był pobyt w gospodarstwie agroturystycznym p. Józefy i Tadeusza Bobińskich w Klepaczewie gm. Sarnaki. Gospodarstwo wielokrotnie było nagrodzone w konkursach wojewódzkich i krajowych za innowacyjność. Poza świetną bazą noclegową i żywieniową, gospodarze przygotowali dla gości ciekawe formy spędzania wolnego czasu. Szczególną atrakcją są organizowane rejsy własnym, kolorowym „Parostatkiem” po rzece Bug, obsługiwanym przez „kapitana” i „majtka”. Do dyspozycji gości jest też ściana wspinaczkowa, motorówka i łódź. W gospodarstwie jest możliwość nauki jazdy konnej, przejażdżek bryczką, wozem czy saniami (w okresie zimy organizowane są kuligi). Atrakcją dla gości są również ogniska, którym zawsze towarzyszy piękna muzyka ludowa i pieśń biesiadna w wykonaniu „domowej kapeli”. Pani Józefa jest prawdziwą mistrzynią w zakresie przygotowywania posiłków. Na bazie produktów wytwarzanych w gospodarstwie sporządza: swojską wędlinę, masło czosnkowe, smalec z ziołami oraz ogórki kwaszone.
Uczestnikom wyjazdu zaprezentowała swoją kulinarną specjalność „kociołek” – gulasz mięsno-jarzynowy gotowany w ognisku oraz smażone racuchy drożdżowe, które rozpływały się w ustach.
Zrealizowane w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego KSOW, przez Siedlecki Oddział Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego szkolenie połączone z wyjazdem studyjnym wykazało, że funkcjonujące na terenie wschodniego Mazowsza gospodarstwa agroturystyczne wytwarzają bogaty asortyment smacznych produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych. Mogą być one magnesem przyciągającym turystów, ale konieczna jest w tym zakresie bardziej skuteczna promocja.
Prezentacja - Maria Sudnik - Podnoszenie atrakcyjności turystycznej i kreowanie wizerunku gospodarstw agroturystycznych poprzez produkty tradycyjne, lokalne i ekologiczne - pobierz
Autor: Maria Sudnik
Słowa kluczowe : szkolenie, żywność tradycyjna i lokalna, turystyka wiejska i agroturystyka