Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konferencja i konkurs pt „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”

30.11.2011

W dniu 24 listopada br. w budynku Naczelnej Organizacji Technicznej (NOT) w Warszawie odbyła się konferencja pt "Dni przemysłu mięsnego" połączona z konkursem pt „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym".

                  

Konferencja było próbą scharakteryzowania stanu i perspektyw polskiej gospodarki mięsnej z punktu widzenia jej konkurencyjności z gospodarkami innych krajów oraz zapotrzebowania na rozwiązania innowacyjne. Jest to istotne dla całej gospodarki żywnościowej w Polsce, bo to właśnie jej największą gałęzią jest gospodarka mięsna. Jednocześnie polskie przetwory mięsne znane są i pożądane także poza granicami kraju. Otwiera to duże możliwości na zwiększenie eksportu tych produktów.

Zaprezentowane na konferencji referaty przybliżyły aktualny stan wiedzy
i techniki przydatnej w gospodarce mięsnej, określiły perspektywy rozwoju w Polsce nowoczesnej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej na rynek krajowy i na eksport.

Udział w konferencji przedstawicieli instytutów naukowych, przedstawicieli uczelni i ośrodków badawczych oraz producentów zapewniły wysoki poziom merytoryczny wykładów i towarzyszących im dyskusji. Piotr Janiszewski przedstawił niezwykle ciekawe informację dotyczące przebiegu oraz omawianych problemów na 57 Międzynarodowym Kongresie Nauki
o Mięsie i Technologii w Belgii.
Bardzo ważne informacje dotyczących nowych wymagań dotyczących ogólnych zasad znakowania żywności
w świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiła Pani Joanna Markowska ,a informacje dotyczące nowych zasad znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą w świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności przekazała Pani Alicja Walkiewicz.

                       

Uroczystego wręczenia dyplomów laureatom konkursu dokonał Andrzej Butra – Podsekretarz Stanu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009