- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja i konkurs pt „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”
W dniu 24 listopada br. w budynku Naczelnej Organizacji Technicznej (NOT) w Warszawie odbyła się konferencja pt "Dni przemysłu mięsnego" połączona z konkursem pt „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym".
Konferencja było próbą scharakteryzowania stanu i perspektyw polskiej gospodarki mięsnej z punktu widzenia jej konkurencyjności z gospodarkami innych krajów oraz zapotrzebowania na rozwiązania innowacyjne. Jest to istotne dla całej gospodarki żywnościowej w Polsce, bo to właśnie jej największą gałęzią jest gospodarka mięsna. Jednocześnie polskie przetwory mięsne znane są i pożądane także poza granicami kraju. Otwiera to duże możliwości na zwiększenie eksportu tych produktów.
Zaprezentowane na konferencji referaty przybliżyły aktualny stan wiedzy
i techniki przydatnej w gospodarce mięsnej, określiły perspektywy rozwoju w Polsce nowoczesnej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej na rynek krajowy i na eksport.
Udział w konferencji przedstawicieli instytutów naukowych, przedstawicieli uczelni i ośrodków badawczych oraz producentów zapewniły wysoki poziom merytoryczny wykładów i towarzyszących im dyskusji. Piotr Janiszewski przedstawił niezwykle ciekawe informację dotyczące przebiegu oraz omawianych problemów na 57 Międzynarodowym Kongresie Nauki
o Mięsie i Technologii w Belgii. Bardzo ważne informacje dotyczących nowych wymagań dotyczących ogólnych zasad znakowania żywności
w świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiła Pani Joanna Markowska ,a informacje dotyczące nowych zasad znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą w świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności przekazała Pani Alicja Walkiewicz.
Uroczystego wręczenia dyplomów laureatom konkursu dokonał Andrzej Butra – Podsekretarz Stanu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.