- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Jak to z chlebem było…
Towarzystwo Miłośników Polesia i Białkowa wspólnie Lubuską Izbą Rolniczą i Urządem Gminy w Cybince w sobotę 23 lipca organizuje w Białkowie w gm. Cybinka imprezę edukacyjno-integracyjną „Jak to z chlebem było…”
Jak udało się na dowiedzieć celem projektu wspólfinasowanego ze środków UE w ramach Pomocy Technicznej PROW 2007–2013 jest przede wszystkim popularyzacja i edukacja w zakresie dziedzictwa kulturowego i tradycji rolniczych Polesia oraz integracja i aktywizacja społeczności lokalnej w gminie Cybinka z ukazaniem tradycji Polesia. Ponadto ukazanie trudu rolnika podczas żniw oraz edukacja młodego pokolenia zapoznania z zabytkowym sprzętem towarzyszącym pracy w polu i zagrodzie.
Organizatorzy zaplanowali między innymi demonstrację powstawania chleba od zbioru żyta do upieczenia chleba zaprezentowanie różnych metod zbioru – żęcie sierpem, koszenie kosą, snopowiązałką i kombajnem pokaz wiązania snopów, ustawiania kop, zwózka wozem drabiniastym z zaprzęgiem konnym, młócka cepami, wianie i mielenie żarnem, a także pokaz wypieku chleba żytniego na zakwasie i degustacja wśród uczestników oraz promocje tradycyjnej żywności i potraw poleskich.
PROGRAM:
11.00 - Uroczyste otwarcie imprezy na placu przy dworku w Białkowie,
utworzenie korowodu i przejście na pole żniwne.
12.00 - Pokaz koszenia zboża różnymi metodami (sierp, kosa, snopowiązałka, kombajn).
15.30 - Powrót na plac przy dworku - pokaz młócki przy pomocy cepa,
pokaz mielenia ziarna i wypieku chleba metodą tradycyjną w piecu chlebowym.
16.00 - Występy zespołów ludowych.
18.00 - Degustacja chleba i innych wypieków zbożowych
19.00 - Wspólna biesiada i zabawa ludowa
Podczas imprezy na polu żniwnym i na placu przy dworku organizowane będą różne zabawy, konkurencje i niespodzianki dla dzieci i dorosłych.
Przez cały czas trwania imprezy czynne będzie stoisko regionalne
połączone z degustacją swojskiego jadła poleskiego.