Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zapraszamy na warsztaty "Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach"

01.09.2020

W imieniu naszego partnera Instytutu Zootechniki PIB zapraszamy do udziału w projekcie „Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach". Zapraszamy w szczególności hodowców kóz, z terenu co najmniej 5 województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, lubelskie i dolnośląskiego, którzy utrzymują w swoich gospodarstwach kozy i przetwarzają pozyskane mleko produkując sery czy napoje mleczne. W  ramach projektu odbędą się warsztaty serowarskie odbędą się w dwóch terminach:  09 - 11 września oraz 24 - 26 września 2020 roku w Gospodarstwie agroturystycznym WAŃCZYKÓWKA -  ul. Św. Anny 9, 58-405 Krzeszów https://wanczykowka.com/

Noclegi zostały zarezerwowane w Gościńcu nad Bukówką, ul. Widokowa 10, Miszkowice. Są to domki 4 osobowe z  dwoma, dwu osobowymi sypialniami https://gosciniecnadbukowka.pl/

Dojazd na miejsce warsztatów oraz na nocleg własnym transportem.

Zakwaterowanie i wyżywienie zapewnione przez organizatora warsztatów.

Prosimy o zapewnienie dla siebie wygodnej zmiennej odzieży najlepiej białej do serowarni, a także butów (najlepiej gumiaki - umyte i czyste)

Poniżej ramowy program warsztatów

Zajęcia będą trwały po 8 godzin zegarowych w każdym z trzech dni zajęć.

Pierwszego dnia zajęcia rozpoczynają się o godzinie 10.00. W kolejnych dniach o godzinie 9.00

Dzień 1:

Część teoretyczna: 3 godziny

  • Prezentacja serowarni
  • Omówienie higieny personelu, zasady higieny produkcji serowarskiej
  • Bhp w serowarni

Część praktyczna: 5 godzin

  • Produkcja sera kwasowo-podpuszczkowego – omówienie i produkcja sery: Picodon, Croton Charolaise, Feta

Dzień 2:

Część teoretyczna: 3 godziny

  • Mikrobiologia mleka zagrożenia
  • Sery kwasowo-podpuszczkowe i feta cd.
  • Omówienie sprzętu serowarskiego i innych narzędzi do produkcji
  • Rodzaje i formy sprzedaży – Rolniczy Handel Detaliczny

Część praktyczna: 5 godzin

  • Omówienie procesów w produkcji serów podpuszczkowych na przykładzie goudy – produkcja, - - Wariacje jogurtowe –omówienie różnych szczepów bakterii – produkcja

Dzień 3:

Część teoretyczna: 3 godziny

  • Dojrzewanie, formy pakowania, przygotowanie do sprzedaży, magazynowanie
  • Opracowanie procedury sera wytwarzanego przez określoną grupę producentów
  • Systemy certyfikacji żywności wysokiej jakości

Część praktyczna: 5 godzin

  • Sery wysokodogrzewane na przykładzie sera górskiego – omówienie i produkcja

Osoba do kontaktu: dr inż. Jacek Sikora

Więcej informacji można uzyskać telefonicznie 666081349 lub drogą mailową Jacek.sikora@izoo.krakow.pl  

Zapraszamy do udziału w warsztatach.

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009