- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim
Polska Izba Żywności Ekologicznej w ramach projektu Eko Jemy-Nie marnujemy 26 września zorganizowała warsztaty kulinarne, na które zaprosiła dziennikarzy i blogerów zajmujących się tematyką zdrowego stylu życia i gotowaniem, ekologią oraz najnowszymi trendami w żywieniu. W warsztatach wzięło udział 25 gości m. in. dziennikarze z Radia RMF FM, Magazynu Kuchnia i Gazety Wyborczej, Świata Kobiety, Portalu Spożywczego i Medycyny Stylu Życia, Czytamy etykiety oraz autorzy blogów kulinarnych i lifestylowych: Gotuj w stylu eko, Malutko od kuchni, misa mocy, zdrowe_smaki, plate of joy.
Na początku spotkania odbyła się prelekcja o ekologicznej certyfikowanej żywności i jej walorach smakowych i zdrowotnych. O kampanii Eko jemy – nie marnujemy opowiedziała Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – Krystyna Radkowska, następnie o certyfikowanej żywności ekologicznej, o prowadzeniu certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, sposobach produkcji i przetwarzaniu żywności ekologicznej, sposobach oznakowania ekożywności, znaczeniu rolnictwa ekologicznego dla zrównoważonego rozwoju wsi opowiedziała Dr Inż. Urszula Sołtysiak – wieloletni wykładowca SGGW w zakresie produkcji ekologicznej, współzałożycielka pierwszej jednostki ekologicznej w Polsce. Szef kuchni oraz wieloletni jury w programie Top Chef - Grzegorz Łapanowski opowiedział o odpowiedzialnych zakupach, właściwym przechowywaniu żywności, gotowaniu z produktów ekologicznych, wykorzystaniu resztek i niemarnowaniu żywności.
W następnej części goście podzielili się na trzy grupy, każda z nich gotowała inne dania z wykorzystaniem ekologicznych produktów. Warsztaty prowadzili: Grzegorz Łapanowski, Joanna Jakubiuk – autorka książek kucharskich i szefowa kuchni Agata – specjalizująca się w deserach. Uczestników warsztatów wspierali asystenci, którzy tłumaczyli i pomagali w trakcie gotowania.
Po części warsztatowej nastąpił etap wspólnego próbowania przygotowanych potraw i dyskusja o przyszłości ekologicznych gospodarstw oraz sposobach na niemarnowanie żywności.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”