- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Eko jemy - nie marnujemy. Rozwój rynku żywności ekologicznej w Polsce – najważniejsze wydarzenie branży ekologicznej w Polsce już w październiku
W imieniu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej zapraszamy na pierwszy, trzydniowy ogólnopolski kongres, który towarzyszyć będzie największym w Polsce Międzynarodowym Targom Żywności i Produktów Bio – BIOEXPO 2019. Wydarzenie odbędzie się w dniach 11- 13 października br. w centrum Ptak Warsaw Expo. Podczas kilkudziesięciu wystąpień i prezentacji poruszane będą tematy dotyczące rozwoju rynku produktów ekologicznych, a także zrównoważonej produkcji i konsumpcji wobec wyzwań klimatycznych, z którymi mierzy się świat.
Kongres jest skierowany do różnorodnych grup odbiorców: producentów i przetwórców żywności ekologicznej i konwencjonalnej, mediów i liderów opinii, przedstawicieli organizacji rządowych i pozarządowych, a także konsumentów zainteresowanych zdrowym stylem życia i działaniami na rzecz ochrony ekosystemu.
- To pierwsze tak duże wydarzenie branży eko w Polsce, dlatego zależało nam, aby było otwarte na wielu odbiorców i poruszało szereg aspektów związanych z pro ekologicznym i pro zdrowotnym stylem życia. – mówi Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, organizatora części branżowej wydarzenia. - Jestem przekonana, że wobec wyzwań środowiskowych i klimatycznych, bycie eko to już nie jest tylko moda czy fanaberia, to sposób życia, który powinniśmy wszyscy zaadaptować – producenci w całym łańcuchu wartości, a konsumenci podejmując decyzje zakupowe. – dodaje Radkowska.
Pierwsza edycja Kongresu skupia się na ośmiu blokach tematycznych, w ramach których odbędą się wystąpienia, prezentacje, warsztaty i pokazy kulinarne.
Dwa panele: Tworzę rynek eko i Chcę być na rynku Eko organizowane są w ramach operacji „Eko jemy-nie marnujemy”.
Eko produkcja w centrum uwagi
Dwa bloki tematyczne zaplanowane na 11 i 12 października br.: Tworzę rynek eko i Chcę być na rynku eko powinny przede wszystkim zainteresować producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Podczas panelu Tworzę rynek eko Dorota Metera – ekspert jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym przedstawi najnowsze rozporządzenie, które zmienia dotychczasowe procedury dla produkcji ekologicznej. O tym, jak skutecznie promować swoją firmę, rozszerzać sieć dystrybucji i bezpośrednią sprzedaż do klientów, opowie właściciel Farmy Świętokrzyskiej – Łukasz Gębka, czy prowadzące BioBazar Warszawski Joanna Żuchlińska i Agnieszka Saternus. W piątkowym panelu wystąpi również szereg ekspertów marketingu i badaczy rynku. Prezentacje Katarzyny Łozińskiej-Wróbel z IMAS International oraz Grzegorza Gizy z IQS Research poświęcone będą trendom konsumenckim, które kształtować będą rynek eko i popyt na bio produkty w najbliższej przyszłości.
Podczas sobotniego panelu Chcę być na rynku eko uczestnicy dowiedzą się, jak rozpocząć ekologiczną produkcję zgodnie ze standardami unijnymi oraz jakie perspektywy ma w Polsce rynek certyfikowanej żywności ekologicznej. W tym bloku tematycznym wystąpią m.in.: dr Urszula Sołtysiak, wykładowca uniwersytecki, wieloletnia dyrektor pierwszej jednostki certyfikującej, Sławomir Chłoń - Prezes Zarządu Organic Farma Zdrowia oraz Marcin Żekało i dr Michał Dudek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Szczegółowy program Kongresu i opis poszczególnych paneli tematycznych znajduje się na stronie: www.jemyeko.com
Organizatorzy zapraszają do rejestrowania się przez formularz na stronie.
Dodatkowych informacji udziela:
- Sylwia Samborska Marketing & Communications Consultants, tel.: (+48) 728 397 226, e-mail: samborska@mcconsultants.pl
- Krystyna Radkowska Polska Izba Żywności Ekologicznej, tel.: (+48) 501 104 087, e-mail: zarzad@pize.info.pl
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”