- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego
Jaka jest przyszłość rolnictwa ekologicznego w Polsce? Na pewno mamy duży potencjał, który niestety może być zmarnowany. Po kilku miesiącach działań, rolnicy i producenci z czterech województw (małopolskiego, mazowieckiego, lubelskiego i świętokrzyskiego) znów się spotkali. Tym razem po to, aby podsumować projekt pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.
Spotkanie w formie seminarium w którym udział wzięło blisko 30 osób miało miejsce 16 września 2019 roku w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy przy ul. Świętokrzyskiej 20 w Warszawie.
To ostatni etap konsultacji z rolnikami. W trakcie seminarium dyskutowano między innymi o tym, co zdaniem rolników jest istotne i co powinno znaleźć się w oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. Ważny też był głos świata nauki nie tylko odnośnie proponowanych działań ale też współpracy rolników, która jest bardzo ważna w kontekście strategii i działań mających rozwijać nasze rolnictwo ekologiczne. Eksperci biorący udział w pracach nad Strategią Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego wzięli udział w panelu dyskusyjnym w trakcie którego szeroko omówiono rekomendowane w ramach strategii działania na rzecz rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego.
Pierwsze spotkanie rolników z czterech województw miało miejsce w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (pow. tarnowski, woj. małopolskie). Następnie członkowie Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA oraz rolnicy uczestniczyli w czterech dużych imprezach plenerowych (w: małopolskim, lubelskim, świętokrzyskim i mazowieckim), gdzie edukowano zarówno dorosłych, jak i dzieci, degustowano, edukowano oraz ankietowano na temat świadomości konsumentów o żywności ekologicznej, jej dostępności czy rozpoznawalności znaku euroliścia.
Prezentacja wyników ankiety odbyła się właśnie podczas seminarium podsumowującego w Warszawie. W stolicy próby oceny wpływu projektu „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” na realizację Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w Polsce podjęła się specjalistka w tej dziedzinie – Dorota Metera, prezes zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. Oczywiście nie zabrakło też pasjonującej dyskusji na zakończenie seminarium.
Pomysłów na polepszenie sytuacji rolników i producentów ekologicznych jest wiele. Są to m. in.: wprowadzenie ekożywności do szkół i przedszkoli, posiłki regeneracyjne dla sportowców oparte o produkty ekologiczne, edukacja w gospodarstwach demonstracyjnych, bądź działania promocyjne, jak ustanowienie polskiego dnia rolnictwa ekologicznego, kampanie w przychodniach, nagłośnienie żywności ekologicznej w mediach publicznych, zaangażowanie znanych osób do popularyzacji ekożywności, warsztaty i pokazy kulinarne, aktywność ośrodków miejskich, by zachęcać do zakupów prosto od rolników, co ograniczy też ilość śmieci i opakowań plastikowych czy utworzenie specjalnego krajowego funduszu promocji rolnictwa ekologicznego.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”