- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Aronia na Święcie Kwiatów, Owoców i Warzyw w Skierniewicach
Kolejnym wydarzeniem w ramach realizacji operacji pt. Aronia... Na zdrowie! Najkrótsza droga z krzewu na stół, była organizacja punktu informacyjnego podczas Skierniewickiego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw w Skierniewicach, w dniach 14-15 września 2019 r. Stoisko było zlokalizowane w siedzibie Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA tj. na dziedzińcu przy Pałacu Prymasowskim przy ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, będącego także siedzibą Instytutu Ogrodnictwa. W bezpośrednim sąsiedztwie punktu informacyjnego mieściło się stoisko gospodarstwa szkółkarskiego.
Punkt informacyjny cieszył się dużym zainteresowaniem, zarówno dzieci, jak i dorosłych i osób starszych. W trakcie rozmów z odwiedzającymi obsługujący stoisko informowali o walorach zdrowotnych aronii, o możliwości bezpośredniego zakupu świeżych owoców, a także gotowych wyrobów aroniowych. Podobnie jak podczas wcześniejszych wydarzeń na stoisku przygotowana była ekspozycja, na której prezentowano dostępne w polskich sklepach produkty aroniowe m.in. herbatki, soki, syropy, koncentraty, owoce suszone czy liofilizowane. Odwiedzający byli częstowani ekologicznym 100% sokiem aroniowym bez cukru, a także otrzymywali przygotowaną w ramach operacji broszurę zawierającą informacje o zaletach aronii i jej pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie, przykładowe przepisy na przetwory aroniowe, dane teleadresowe plantacji i producentów wyrobów aroniowych zlokalizowanych na terenie województw łódzkiego, mazowieckiego, podlaskiego i lubelskiego. Dzieci otrzymywały baloniki co dodatkowo wzmacniało pozytywny odbiór realizowanej operacji.
Wnioski:
Po raz kolejny obsługujący stoisko mogli stwierdzić na podstawie rozmów z osobami odwiedzającymi stoisko, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z walorów zdrowotnych aronii. Wiele osób było bardzo zainteresowanych oferowanym sokiem ze względu na brak dodatku cukru, co jest szczególnie wskazane dla diabetyków. Zdecydowana większość osób była bardzo pozytywnie zaskoczona przyjemnym smakiem oferowanego soku. Wiele osób znało aronię i jej smak, niemniej nie spodziewało się, że sok będzie tak smaczny, naturalnie słodki i pozbawiony charakterystycznej dla tego owocu cierpkości. Bardzo dużo osób było zainteresowanych kupnem soku bezpośrednio na stoisku. Z bardzo pozytywnym odbiorem spotkała się możliwość zamówienia soku i innych produktów bezpośredniego u producentów.
Osiągnięte cele:
Punkt informacyjny, w ciągu dwóch dni, odwiedziło ok. 1000 osób, które wysłuchały informacji przekazywanych przez osoby obsługujące punkt, 700 osób otrzymało materiały informacyjne (broszurę), natomiast wszystkie osoby zostały poczęstowane sokiem.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020