- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Świętokrzyskie wie z czym się je ekożywność
W niedzielę, 8 września tłumy uczestników 19. Świętokrzyskich Dożynek Wojewódzkich w Opatowie odwiedziły stoisko z żywnością ekologiczną, przygotowane w ramach operacji pn. Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw. Członkowie Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA oraz rolnicy ekologiczni z województwa Świętokrzyskiego zachęcali do degustacji, ale i edukacji. Wiedzę na temat euroliścia, a także żywności ekologicznej przekazywano zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Stoisko było doskonale widoczne. Stoły w dwóch namiotach niemal uginały się od żywności, którą dostarczyli rolnicy z czterech województw (świętokrzyskiego, małopolskiego, mazowieckiego i lubelskiego) – uczestnicy operacji i budowy oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. Degustowano warzywa, owoce, napoje, ciasta i wiele innych produktów. W ramach warsztatów kulinarnych prezentowano, jak przyrządzić pyszne potrawy z ekologicznych składników.
Uwagę publiczności przyciągała kostka z euroliściem, czyli znakiem dedykowanym dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Wiele osób pytało o jego znaczenie. Euroliść widniał też na leżakach w strefie rekreacyjnej stoiska, gdzie każdy mógł znaleźć chwilę wytchnienia.
Najmłodsi uczestnicy dożynek chętnie zasiadali na dziecięcych krzesłach przy stolikach, na których umieszczono owoce, warzywa, ale i znaki związane z żywnością, handlem etc. Młodzi ludzie już wiedzą, jak rozpoznać w sklepie żywność ekologiczną i dlaczego warto ją wybierać. To ważne w kontekście problemu otyłości w Polsce i budowy pozycji żywności ekologicznej wśród przyszłych konsumentów.
Inicjatorzy stoiska wyjechali z Opatowa ze wspomnieniami z udanej imprezy, a także z wiedzą o poziomie świadomości konsumentów na temat różnic między żywnością konwencjonalną a ekologiczną, jej dostępności na rynku oraz rozpoznawalności. Podczas wydarzenia przeprowadzono anonimowe badania ankietowe, które wspierają prace nad Strategią Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. W tym działaniu cenne są też opinie i uwagi samych odwiedzających stoisko.
Po imprezie w świętokrzyskim przewidziano jeszcze wizytę w Piasecznie, 15 września 2019 roku podczas Jarmarku Piaseczyńskiego. Zapraszamy także na stronę internetową www.grupa.odrolnika.pl.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”