- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Podsumowanie "Z głową i ze smakiem"
Po kilku miesiącach intensywnych działań, czas na podsumowanie operacji pn. Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw. Okazją do podsumowania operacji będzie Seminarium które odbędzie się 16 września 2019 roku w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy przy ul. Świętokrzyskiej 20 w Warszawie. Harmonogram spotkania z udziałem rolników ekologicznych z 4 województw jest obszerny.
Uczestnicy seminarium zapoznają się z założeniami strategii, informacją o przebiegu operacji oraz spróbują ocenić jej wpływ na realizację strategii rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Kolejnym elementem będzie prezentacja wyników ankiety przeprowadzanej podczas czterech imprez plenerowych w: Pleśnej (małopolskie), Luchowie Górnym (lubelskie), Opatowie (świętokrzyskie) i Piasecznie (mazowieckie). Ankieterzy badali świadomość konsumentów na temat różnic między żywnością konwencjonalną a ekologiczną, jej dostępności na rynku oraz rozpoznawalności.
Zaplanowano też wykład poświęcony krótkim łańcuchom dostaw w opinii naukowców i ekspertów. Na zakończenie odbędzie się dyskusja i podsumowanie seminarium, które umożliwi zebranie przedstawicieli różnych środowisk ważnych z punktu widzenia realizacji operacji, co będzie mieć pozytywny wpływ na wypracowanie rozwiązań w ramach Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego akceptowalnych przez środowisko ekologiczne i realne do wdrożenia.
Operacja pn. Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw jest realizowana przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (woj. małopolskie) przy udziale rolników i producentów ekologicznych z czterech województw: małopolskiego, lubelskiego, świętokrzyskiego i mazowieckiego.
W ramach budowy oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego zorganizowano spotkanie w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, gdzie zaproponowano szereg działań, jak chociażby: wprowadzenie produktów ekologicznych do menu publicznych zakładów zbiorowego żywienia, jak szkoły, jednostki wojskowe; konsultacje z Ministerstwem Edukacji planu wprowadzenia produktów ekologicznych do menu dzieci i młodzieży oraz planu edukacji w zakresie zdrowego odżywiania w kontekście rosnącego problemu nadwagi i otyłości w społeczeństwie; konsultacje z Ministerstwem Sportu i Turystyki planu promocji Polski jako kraju o dużym „potencjale ekologicznym”, w tym promocji pod kątem turystyki kulinarnej z uwzględnieniem tradycji kulinarnych i żywności ekologicznej; opracowanie koncepcji dywersyfikacji źródeł dochodów gospodarstw ekologicznych; działania w zakresie łączenia pojedynczych rolników w grupy dzięki czemu obniżą oni koszty produkcji oraz nabędą zdolność wprowadzania produktów do większych odbiorców; współpraca rolników przy wprowadzaniu produktów ekologicznych na rynek; stworzenie przyjaznego dla rolnictwa ekologicznego systemu podatkowego; kwestia opracowania spójnej koncepcji promocji realizowanej na szczeblu krajowym i regionalnym czy podjęcie kroków prawnych w zakresie ochrony właściwego nazewnictwa żywności ekologicznej – obecnie konsumenci często mylą żywność ekologiczną z tzw. „zdrową żywnością” lub są wprowadzani w błąd przez podmioty handlowe na rynku polskim.
Następnie zorganizowano cztery stoiska promocyjno-edukacyjne na dużych, regionalnych wydarzeniach plenerowych. Poza wspomnianymi badaniami ankietowymi dzielono się ekologiczną żywnością, ale i przeprowadzono warsztaty kulinarne oraz edukowano uczestników imprez. W tym celu przygotowano specjalną strefę dla dzieci, które w przystępny i atrakcyjny sposób poznały walory owoców, warzyw, napojów i artykułów w kategorii żywności ekologicznej oraz znaczenie różnorodnych symboli, a w tym euroliścia.
Harmonogram seminarium podsumowującego - pobierz
Szczegóły na temat operacji można znaleźć na stronie: www.grupa.odrolnika.pl
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”