- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty już ruszyły!
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (PODR) w ramach realizowanej operacji Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa organizuje dwudniowe warsztaty z przetwórstwa mleka, mięsa i owoców. Warsztaty odbywają się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy PODR w Szepietowie.
Celem warsztatów jest zdobycie praktycznej wiedzy w zakresie przetwarzania surowców (mleka, mięsa, owoców) i tworzenia krótkich łańcuchów dostaw jako ważnego elementu małego przetwórstwa w sektorze rolno-spożywczym.
Uczestnikami warsztatów są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym: rolnicy, członkowie kół gospodyń wiejskich zainteresowani podjęciem działalności w zakresie przetwórstwa rolnego, doradcy rolniczy, przedstawiciele przedsiębiorców i producenci żywności. Operacja obejmuje swoim zasięgiem cztery województwa: podlaskie, mazowieckie, kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie.
Do chwili obecnej odbyło się pięć z planowanych 10 warsztatów:
- 19-20 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. warmińsko-mazurskiego
- 22-23 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. mazowieckiego
- 26-27 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. warmińsko-mazurskiego
- 29-30 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. kujawsko-pomorskiego
- 02-03 września 2019 r. – grupa z woj. podlaskiego
Kolejne odbędą się:
- 05-06.09.2019 r.
- 09-10.09.2019 r.
- 12-13.09.2019 r.
- 16-17.09.2019 r.
- 19-20.09.2019 r.
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z procesami technologicznymi na wszystkich liniach. W trakcie warsztatów zostały przedstawione m.in. następujące zagadnienia:
- higiena doju, ocena mleka jako surowca
- skład mleka i omówienie poszczególnych składników
- rola drobnoustrojów w produkcji mleczarskiej
- rola podpuszczki i chlorku wapnia
- higiena i zdrowie personelu
- mycie i dezynfekcja maszyn i urządzeń
- receptury wytworzenia różnych gatunków kiełbasy
- receptury i mieszanki soków owocowo- warzywnych
- rolniczy handel detaliczny (RHD)
- MLO, marginalna, lokalna, ograniczona działalność- na czym polega
- problemy prawne, higieniczne i sanitarne produkcji żywności– legalizacja produkcji
- przygotowanie dokumentacji do rejestracji MLO
Cykl warsztatów zakończy konferencja podsumowująca, która odbędzie się 25 września 2019 r. w Wysokiem Mazowieckiem. Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr telefonów: 518-793-569 lub 501-239-081.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”