Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kanon kuchni polskiej – zapraszamy do konsultacji

03.09.2019

Zapraszamy do przesyłania uwag i opinii na temat, zamieszczonego poniżej, dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.”

Jest to dokument, który powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Dokument jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego.

Opracowanie to przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne receptury oraz  ich współczesną interpretację. Materiał ten ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.

Uwagi i opinie prosimy przesyłać do 30 września 2019 r. na adres e-mail: kanon@minrol.gov.pl

Do pobrania:

Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota


Źródło: MRiRW


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009