Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Ekożywność na Świętokrzyskich Dożynkach Wojewódzkich

03.09.2019

Skosztuj żywności ekologicznej w Opatowie podczas 19. Świętokrzyskich Dożynek Wojewódzkich, w niedzielę 8 września!  Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA oraz rolnicy ekologiczni odwiedzą ze swoim stoiskiem w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” już trzecie województwo, po małopolskim i lubelskim. Kto wie, być może samorządowcy z świętokrzyskiego zainspirują się przykładem gminy Tarnogród (woj. lubelskie), gdzie wprowadzono żywność ekologiczną do szkół.

Natomiast już teraz również rolnicy ekologiczni ze świętokrzyskiego uczestniczą w budowanie oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. W niedzielę, 8 września mieszkańcy regionu, a także goście dożynek wojewódzkich będą mogli poznać smak i walory ekożywności. Co istotne – organizatorzy stoiska przekażą wiedzę, jak odnaleźć rozpoznać taką żywność w punktach sprzedaży.

Problem znikomej znajomości i rozpoznawalności znaku „euroliścia” powoduje małe zainteresowanie nabywaniem żywności ekologicznej. Rolnicy nie otrzymują impulsu do zwiększania produkcji. Kolejnym problemem nad rozwiązaniem, którego należy pracować jest nieumiejętność współpracy rolników. Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA dostrzega tu potrzebę promocji idei współdziałania i tworzenia modelu współdziałania m.in. dzięki operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.

Jednym z elementów stoiska jest strefa edukacyjna dla najmłodszych. W przystępny i atrakcyjny sposób dzieci pozyskują wiedzę i zachętę do spożywania świeżych owoców, warzyw czy soków i żywności niskoprzetworzonej, wyprodukowanej bez chemii i bez dodatków cukrów etc.

Na każdej imprezie są też przeprowadzane anonimowe ankiety, mające na celu określenie świadomości konsumentów na temat różnic między żywnością konwencjonalną a ekologiczną, jej dostępności na rynku oraz rozpoznawalności, a która mają pomóc w opracowaniu Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego.

Popularyzowanie żywności ekologicznej wśród konsumentów i wzrost ich świadomości również odnosi się do wspierania skracania łańcucha dostaw. Świadomy konsument będzie chętniej sięgał do producenta niż kupował produkty od pośredników.

Stoisko przygotowane przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (gm. Pleśna, woj. małopolskie) oraz rolników i producentów żywności ekologicznej (z woj.: małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego) gościło dotychczas na dwóch dużych imprezach plenerowych – dożynkach w Pleśnej, a także w Luchowie Górnym (woj. lubelskie). Po imprezie w świętokrzyskim przewidziano jeszcze wizytę w Piasecznie, 15 września 2019 roku. Zapraszamy także do słuchania spotu i zaproszenia do udziału w wydarzeniu na antenie Radia Złote Przeboje.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA

Instytucją odpowiedzialną za treść jest Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA.

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009