Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Lektura na weekend! "Aronia… Na zdrowie! Najkrótsza droga z krzewu na stół "

30.08.2019

Aronią interesuje się medycyna i dietetyka. Wynika to z poszukiwania efektywnych antyoksydantów, czyli substancji likwidujących wolne rodniki. Większość chorób cywilizacyjnych to choroby, w których patologii uczestniczą wolne rodniki. To takie choroby jak miażdżyca, choroby serca i układu krążenia, choroba Alzheimera, Parkinsona czy starcza demencja. Aby im skutecznie zapobiegać, trzeba z pożywieniem dostarczać antyoksydantów - trzeba jeść warzywa i owoce. To właśnie ich składniki pomagają zachować zdrowie przez długie lata. Nadzieją w walce z chorobami serca i układu krążenia jest aronia. Dlaczego? Otóż z powodu wyjątkowo dużej zawartości związków polifenolowych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Owoce aronii mają różne typy związków polifenolowych: antocyjany, katechiny i kwasy fenolowe, w tym chlorogenowy. Owoce aronii zawierają 10-20 g polifenoli w 1 kg, a zawartość antocyjanów sięga 3-8 g/kg. Szczególnie cenne są antocyjany, ciemno czerwone barwniki, które występują w ciemnych winogronach i czerwonym winie, czarnych jagodach, czarnych porzeczkach i wielu innych owocach. Wykonano setki badań naukowych, w których badano związki chemiczne występujące w owocach aronii, prowadzono je na hodowlach komórek, zwierzętach doświadczalnych, jak i na ludziach. W miarę coraz lepszego poznawania właściwości owoców narasta zainteresowanie świata nauki aronią. Każdemu można  polecić dietę bogatą w przetwory aroniowe!

Mamy największe na świecie uprawy aronii czarnoowocowej. Corocznie w zbieramy  40-50 tys. ton owoców. Wyhodowano polską odmianę aronii (Aronia melanocarpa, odmiana Nero-Eggert, czasem nazywana „Galicjanką”) przeznaczoną do zakładania plantacji towarowych. Dzięki 40-letniej selekcji sadzonki te gwarantują bardzo wysokie plony i możliwość mechanicznego zbioru owoców. Aronia jest rośliną proekologiczną. Zazwyczaj nie wymaga oprysków przeciw szkodnikom czy chorobom, więc owoce nie zawierają śladów pestycydów, nie akumulują toksycznych pierwiastków. Wysokiej jakości owoce są w większości przerabiane na sok w kilku dużych zakładach przetwórczych, skąd koncentrat soku jest wysyłany w świat. Produkuje się z nich również dżemy, konfitury, syropy, herbatki owocowe i świetne wino aroniowe. Jednak nie doceniamy zalet aronii i pro-zdrowotnego działania owoców.

W publikacji zawarto ogólne informacje o wartościach prozdrowotnych aronii, przykładowe przepisy na wyroby aroniowe i dania z aronią, opis zagadnienia krótki łańcuch dostaw produktów spożywczych. Broszura zawiera również dane teleadresowe plantacji aronii z terenu woj. łódzkiego, mazowieckiego, podlaskiego i lubelskiego oraz ofertę produktów aroniowych wraz z danymi teleadresowymi producentów z terenu woj. łódzkiego, mazowieckiego, podlaskiego i lubelskiego. 

Pobierz publikację

Więcej informacji o projekcie - zobacz



 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009