Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Jak można podnieść jakość produkowanych win oraz ofertę enoturystyczną w Polsce?

16.07.2019

Jak można podnieść jakość produkowanych win oraz ofertę enoturystyczną w Polsce?  Producenci wina i przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobywali i pogłębiali wiedzę podczas wyjazdu studyjnego w dniach 3-7 lipca 2019 r, który został zrealizowany w ramach projektu „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

Głównym celem wyjazdu było podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 40 producentami wina i osobami zainteresowanymi branżą winiarską oraz przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży winiarskiej podczas 5-dniowego wyjazdu studyjnego do Francji (Szampanii).

Mając na uwadze profil i wielkość prowadzonych przez uczestników wyjazdu winnic, przygotowany i zrealizowany program obejmował: winnice, spółdzielnie, instytut enologiczny, szkółkę i placówkę oświatową.

Wśród odwiedzonych miejsc znalazły się:

1) Champagne Météyer Père et Fils - miejsce enoturystyczne i artystyczne w Szampanii, przy Szampańskiej Drodze, w samym sercu Doliny rzeki Marny. Od kilku pokoleń rodzina Météyer produkuje wysokiej jakości szampana, zgodnie z lokalną tradycją. Winnice są skierowane na południe. Wieloletnie doświadczenie właściciela pozwala oferować różnorodne jakościowe szampany, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających koneserów. Champagne MÉTÉYER Père et Fils jest członkiem Regionalnej Federacji Niezależnych Producentów Szampanii, potwierdzonej przez etykietę „Vigneron Indépendent”, przestrzega Karty Jakości Federacji. W 2016 roku otrzymał też nagrodę UNESCO. Goście Météyer zapraszani są na wizytę w muzeum znajdującym się w XVIII wiecznych piwnicach z unikatowymi eksponatami, które odzwierciedlają prace winiarza na przełomie wieków, z pokazaniem i wytłumaczeniem kluczowych etapów tej pracy; w winnicach, a także na  degustację szampana.

Uczestnicy wyjazdu studyjnego wzięli udział w warsztatach Assemblages (sztuka mieszania), prowadzonych przez Pierre Yves Bournerias – sommeliera, z udziałem Champagne Meteyer. Sztuka mieszania szczepów odbyła się na przykładzie vin clair z wyjątkowego winobrania 2018: Chardonnay, Pinot Noir, Meunier - 3 szampańskich szczepów z Trélou sur Marne z winnicy Francka Météyer.

2) Kooperatywa Nicollas Feuillate - to wyjątkowy model w Szampanii, który czerpie swoją siłę ze zbiorowego zaangażowania i solidarności 4500 plantatorów zlokalizowanych w całym regionie Szampanii. Nicolas Feuillatte champagne używa winogron pochodzących z całego regionu Szampanii, ze starannie dopracowanym wyborem wiosek Premiers i Grands Crus Chardonnay.

3) Epernay IOC - Instyt Oenologiczny Szampanii - PIERRE YVES BOURNERIAS - świadczy usługi na rzecz winiarzy w Szampanii poprzez: organizację kursów/szkoleń; doradztwo; stałą współpracę z winiarzami - dostarczając produkty (drożdże, pożywki, preparaty, sprzęt, itp) niezbędne przy produkcji szampana.

4) Licée Viticole Crezancy - szkoła rolnicza i winiarska w Crézancy, znajduje się w mieście Crézancy w Aisne we Francji, ok 10 km od Chateau Thierry. Była nazywana praktyczną szkołą rolniczą. W 1878 r. Pierre Alexandre Delhomme nabył starą posiadłość Croix-de-Fer, z zamiarem przekształcenia jej w modelową farmę, która później mogła stać się szkołą rolniczą. W ten sposób na jego terenie znalazła się farma w Aisne Crézancy, a w 1891 roku szkolna praktyka rolnictwa powitała jego pierwszą klasę studentów. Po jego śmierci żona przekazała gospodarstwo Crézancy na rzecz edukacji rolniczej, która istnieje do dziś. W hołdzie dla założyciela, szampan produkowany przez szkołę nazywa się „Champagne Delhomme”.

5) Passy Grigny Kooperatywa Dom Caudron - Z Passy-Grigny w Dolinie Marny pochodzi szampan Dom Caudron. W tym miejscu słynny opat (Aimé Caudron) miał wizjonerski pomysł, aby zgromadzić wszystkich plantatorów winorośli z wioski, aby mogli żyć z wspólnej pasji: odmiany winogron Meunier. Dzięki temu narzędziu produkcyjnemu Meunier Variety ewoluowało i dało życie szerokiej gamie wyrażeń, od najprostszych do najbardziej złożonych. Rodzą się tu szampany w nowoczesnym, gastronomicznym i wciąż uroczym stylu smakowym.  W ekomuzeum można obejrzeć dawne prasy i narzędzia, nowoczesną winiarnię (z 6-metrowej kładki) oraz trwający około 20 minut film na temat pracy plantatora wina.

6) Kooperatywia Chateau-Thierry Champagne Pannier – Grande Maison - Maison Pannier mieści wspaniałe średniowieczne piwnice o długości ponad dwóch kilometrów, wykopane w początkach XII wieku. W ciemności i świeżości tego podziemnego labiryntu ich roczniki powoli osiągają pełną dojrzałość. Maison Pannier, położony w sercu Doliny Marne, czerpie korzyści z wysokiej jakości dostaw z najlepszych winnic Szampanii, od Côte des Blancs po górę Reims i dolinę Marne, terroirs Chardonnay, Pinot Noir i oczywiście Pinot Meunier, którego grono rozwinęło wyjątkowe mistrzostwo, które nadaje swoim szampanom chciwy charakter i niezrównaną owocowość.

7) Barzy sur Marne Champagne Leveque Dehan - znajduje się w małej, malowniczej wiosce w sercu Doliny Marne, w przyjaznym, gościnnym i ukwieconym miejscu, w którym Nadine i Eric pozwalają odwiedzającym odkryć szampana, jego rozwój i kulturę winorośli. Różnorodność i złożoność swoich szampanów właściciele uzyskują z winogron Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay. Na zakończenie wizyty goście mają możliwość odwiedzić prawdziwe muzeum odtwarzające prace winnicy i wina oraz obejrzeć wideo wyświetlane w sklepieniu z XIX wieku.

8) Pépiniériste Viticole Goutorbe à Ay w Hautvilliers, kolebka Champagne et d’Ay - Emile Goutorbe (1890-1956) poświęcił całe życie na handel żłobkowy, podobnie jak jego syn Henri, który przekazał swoją pasję René i Etienne. Aby ponownie zasadzić winnicę zniszczoną filokserą pod koniec XIX wieku, stworzono szczepienie odmian winorośli (pinot noir, frajera i chardonnay) na odpornych podkładkach.

Wyjazd studyjny do Szampanii pozwolił uczestnikom zdobyć i pogłębić wiedzę zakresu produkcji win musujących metodą tradycyjną:

  • szkolenie z przygotowania wina bazowego było świetną okazją do poznania sekretów sztuki assemblage, która jest podstawą produkcji jakościowego szampana;
  • wizyty w spółdzielniach winiarskich przybliżyły polskim winiarzom zasady działania kooperatyw, czyli formy działania, która zaczyna być coraz częściej brana pod uwagę przez polskich winiarzy/stowarzyszenia winiarskie;
  • wizyty w winiarniach/winnicach pozwoliły zdobyć praktyczną wiedzę z zakresu enoturystyki (jako istotnego elementu w prowadzeniu gospodarstwa winiarskiego), prowadzenia krzewów winorośli, procesu winifikacji win musujących metodą tradycyjną, produkcji materiału szkółkarskiego.

Produkcja win musujących staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Specjaliści uznają, że polskie warunki są optymalne do produkcji tego typu win. Powołują się tu na przykład angielski, gdzie daje się zauważyć znaczący wzrost produkcji tychże win.

Wyjazd do Szampanii był świetną odpowiedzią na zapotrzebowanie polskich winiarzy w obszarach związanych z wyrobem win musujących. Wiedza zdobyta przez uczestników podczas wyjazdu studyjnego, z pewnością zostanie wykorzystana w prowadzeniu winnic/winiarni. Pozwoli na znaczące podniesienie jakości produkowanych win oraz oferty enoturystycznej w Polsce.

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009