Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli ze szkół podstawowych

05.10.2018

Za nami już 10 z 29 zaplanowanych warsztatów kulinarnych dla uczniów i nauczycieli ze szkół podstawowych realizowanych w ramach operacji Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem.

 

Po zakończeniu cyklu warsztatów, w których brały udział członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, zakwalifikowane do udziału w operacji, uczestniczki organizują warsztaty kulinarne w szkołach podstawowych dla młodzieży szkolnej w wieku 9-12 lat i nauczycieli. Jest to kolejne zadanie w ramach projektu, które uczestniczki realizują najczęściej tuż po organizacji stoisk wystawienniczych podczas dożynek wiejskich lub innych regionalnych imprez, na których promowane jest lokalne dziedzictwo kulinarne. W operacji bierze udział 58 uczestniczek z 29 Kół Gospodyń Wiejskich lub Stowarzyszeń. Warsztaty, które odbywają się na terenie 9 województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony dzieci uczęszczających do szkół podstawowych.

 

W regionie kujawsko-pomorskim, członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Bronisławianki” zorganizowały warsztaty 11 września w Szkole Podstawowej w Dobrem. Z kolei w zachodniopomorskim odbyły się już warsztaty dla Szkoły Podstawowej w Reptowie 24 i 26 lipca oraz dla Szkoły Podstawowej w Koniewie 12 września. W realizacji warsztatów kulinarnych dla dzieci, najaktywniejsze okazały się uczestniczki operacji z województwa pomorskiego, które zorganizowały już wszystkie 3 przewidziane warsztaty: 18 czerwca dla Zespołu Kształcenia i Wychowania w Stężycy, 30 sierpnia dla Szkoły Podstawowej w Debrznie   11 września dla Szkoły Podstawowej w Kaliskach Kościerskich. Na Lubelszczyźnie warsztaty kulinarne odbyły się 20 lipca dla Szkoły Podstawowej w Moniakach oraz 12 września dla Szkoły Podstawowej im. Orła Białego w Kobylanach. W tym samym dniu – 12 września – warsztaty w ramach operacji zostały zorganizowane także na Podkarpaciu dla Szkoły Podstawowej w Rudzie Różanieckiej. W województwie łódzkim warsztaty dla dzieci zostały zorganizowane podczas koncertu cygańskiego na Rynku w Wieruszowie 25 sierpnia.

 

Podczas warsztatów dzieci mają okazję poznać i posmakować lokalne, regionalne produkty i potrawy,  zobaczyć sposób ich przygotowania, a nawet samodzielnie wziąć udziałw przygotowaniach, pod okiem członkiń Kół Gospodyń Wiejskich.

Uczniowie chętnie próbują potraw przygotowywanych przez członkinie KGW
i stowarzyszeń, tym samym poznając wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników. 

 

Szczegółowy harmonogram warsztatów dostępny jest w zakładce ‘Warsztaty
dla dzieci’ na stronie internetowej: www.produkty-tradycyjne.pl. Szacuje się,
że w warsztatach bierze udział blisko 600 uczniów.

Więcej informacji nt. projektu oraz przepisy na lokalne i tradycyjne dania można znaleźć na stronie internetowej: www.produkty-tradycyjne.pl

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009