Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Jaka jest geneza eko-upraw i dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną?

03.10.2018

W dniach 25, 26, 27, 28 września 2018 roku w Warszawie odbyły się ostatnie 4 z 10 zaplanowanych Minitargów w ramach operacji pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.

Ostatnie spotkania odbyły się w siedzibach: BOIRON Sp. z o.o. (25.09.2018r.), IKEA Janki (26.09.2018r.), Calsberg Polska (27.09.2018r.), UPC (28.09.2018r.), odbiorcami byli pracownicy tych dużych firm. Warsztaty zgodnie z dotychczasowym programem i formułą trwały w każdej z firm blisko 3 godziny. W zajęciach wzięło udział około 200 osób. Warsztaty pomogły poszerzyć wiedzę konsumentów na temat zalet produktów pochodzących z upraw ekologicznych w tym tych z polskiej wsi jak też w zakresie umiejętności prawidłowej identyfikacji żywności ekologicznej. Nasze działania skoncentrowaliśmy na promocji i upowszechnianiu wiedzy odnośnie znaku żywności ekologicznej tzw. „Euroliścia”.

Uczestnicy warsztatów mieli bardzo bogaty i wypełniony po brzegi program Minitargów, który podobnie jak w poprzednich spotkaniach obejmował nie tylko teoretyczną część edukacyjną ale też możliwość rozmowy z rolnikiem prowadzącym gospodarstwo metodami ekologicznymi, degustacji żywności ekologicznej pochodzącej z gospodarstw z woj. Mazowieckiego, Lubelskiego, Świętokrzyskiego, Małopolskiego i innych. Pracownicy firm zostali zapoznani z genezą eko-upraw, korzyściami wynikającymi dla konsumentów ze spożywania takiej żywności, istniejącymi barierami czy różnicami w produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Bardzo dużo pytań, podobnie jak w poprzednich edycjach spotkań, dotyczyło procesu kontroli i nadzoru w zakresie produkcji żywności ekologicznej jak też sposobów identyfikowania żywności ekologicznej. Cenna okazała się praca w grupach (omawiano indywidualnie zgłaszane problemy i wątpliwości, nastąpiła wymiana posiadanych informacji zarówno przez rolników jak i konsumentów, określono wnioski robocze, pogłębiono relacje konsument-sprzedawca-producent w świecie eko-żywności).

Warsztaty i ich podsumowanie prowadziła Pani Małgorzata Bartkiewicz, która miała wsparcie ze strony kucharza dbającego o odpowiednią oprawę smakową wydarzenia, dwóch rolników prowadzących gospodarstwa metodami ekologicznymi, znających realia polskiej wsi oraz posiadających własne gospodarstwa ekologiczne.

Zapraszamy do galerii zdjęć projektu

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009