- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Jaka jest geneza eko-upraw i dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną?
W dniach 25, 26, 27, 28 września 2018 roku w Warszawie odbyły się ostatnie 4 z 10 zaplanowanych Minitargów w ramach operacji pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.
Ostatnie spotkania odbyły się w siedzibach: BOIRON Sp. z o.o. (25.09.2018r.), IKEA Janki (26.09.2018r.), Calsberg Polska (27.09.2018r.), UPC (28.09.2018r.), odbiorcami byli pracownicy tych dużych firm. Warsztaty zgodnie z dotychczasowym programem i formułą trwały w każdej z firm blisko 3 godziny. W zajęciach wzięło udział około 200 osób. Warsztaty pomogły poszerzyć wiedzę konsumentów na temat zalet produktów pochodzących z upraw ekologicznych w tym tych z polskiej wsi jak też w zakresie umiejętności prawidłowej identyfikacji żywności ekologicznej. Nasze działania skoncentrowaliśmy na promocji i upowszechnianiu wiedzy odnośnie znaku żywności ekologicznej tzw. „Euroliścia”.
Uczestnicy warsztatów mieli bardzo bogaty i wypełniony po brzegi program Minitargów, który podobnie jak w poprzednich spotkaniach obejmował nie tylko teoretyczną część edukacyjną ale też możliwość rozmowy z rolnikiem prowadzącym gospodarstwo metodami ekologicznymi, degustacji żywności ekologicznej pochodzącej z gospodarstw z woj. Mazowieckiego, Lubelskiego, Świętokrzyskiego, Małopolskiego i innych. Pracownicy firm zostali zapoznani z genezą eko-upraw, korzyściami wynikającymi dla konsumentów ze spożywania takiej żywności, istniejącymi barierami czy różnicami w produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Bardzo dużo pytań, podobnie jak w poprzednich edycjach spotkań, dotyczyło procesu kontroli i nadzoru w zakresie produkcji żywności ekologicznej jak też sposobów identyfikowania żywności ekologicznej. Cenna okazała się praca w grupach (omawiano indywidualnie zgłaszane problemy i wątpliwości, nastąpiła wymiana posiadanych informacji zarówno przez rolników jak i konsumentów, określono wnioski robocze, pogłębiono relacje konsument-sprzedawca-producent w świecie eko-żywności).
Warsztaty i ich podsumowanie prowadziła Pani Małgorzata Bartkiewicz, która miała wsparcie ze strony kucharza dbającego o odpowiednią oprawę smakową wydarzenia, dwóch rolników prowadzących gospodarstwa metodami ekologicznymi, znających realia polskiej wsi oraz posiadających własne gospodarstwa ekologiczne.
Zapraszamy do galerii zdjęć projektu
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”