- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Przyzagrodowy chów gęsi – relacja ze szkoleń w województwie podlaskim
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi wraz ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania Tygiel Doliny Bugu zorganizowała w terminie 17-20 września br. szkolenia pt. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich. Szkolenia odbyły się w miejscowościach: Kłosówka, Ostrożany, Chutkowice oraz Narojki w gminie Drohiczyn.
Celem spotkań było nabycie przez uczestników praktycznej i teoretycznej wiedzy z zakresu hodowli gęsi. Szkolenia były skierowane do kobiet niepracujących z gospodarstw wiejskich w wieku do 35 roku życia oraz kobiet powyżej 60 roku życia z terenów wiejskich. Uczestnicy szkolenia byli zainteresowani nową formą aktywności rolniczej, która do tej pory nie była promowana w ich gminie. Małe gospodarstwa prowadzone ekologicznymi metodami to idealne środowisko do chowu gęsi a szansa na dodatkowy dochód z tego typu działalności bardzo zainteresowała słuchaczy.
Podczas szkoleń zostały omówione zasady rolniczego handlu detalicznego, w ramach którego, potencjalni hodowcy mogą podjąć się pracy we własnym gospodarstwie w oparciu o żywność pochodzącą z własnej hodowli. Działalność rolna, którą propaguje Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi w województwie podlaskim jest alternatywą dla chowu trzody chlewnej dotkniętej ASF (afrykańskim pomorem wiń), na tych terenach.
W trakcie szkoleń zorganizowano warsztaty z przetwórstwa mięsa gęsiego, podczas których, ekspertki kulinarne Fundacji zaprezentowały jak przyrządzać np. gęś faszerowaną, półgęski, czerninę czy pierogi z gęsiny. W trakcie szkolenia uczestnicy wzięli udział w dyskusji na temat tego w jaki sposób ich działalność hodowlana może przełożyć się na zwiększenie dochodów gospodarstw rolnych i tym samym przełożyć się na integrację społeczno-zawodową tej grupy osób. Szkolenie było dofinansowane przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich i obejmie jeszcze dwa województwa tj. mazowieckie i świętokrzyskie, które będą organizowane wspólnie z lokalnymi grupami działania.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”