- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z imprez promujących lokalne dziedzictwo kulinarne
Po zakończeniu cyklu warsztatów, w których brały udział członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, zakwalifikowane do udziału w operacji, uczestniczki wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych, organizowanych w swoich regionach. W okresie od 30.06.2018 r. do 29.09.2018 r. odbyło się łącznie 27 imprez dożynkowych lub innych lokalnych imprez, podczas których członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń zorganizowały 29 stoisk wystawienniczych. W operacji bierze udział 58 uczestniczek z 29 Kół Gospodyń Wiejskich lub Stowarzyszeń.
Imprezy odbywały się na terenie 9 województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego.
W województwie dolnośląskim KGW Twardocice oraz KGW Pielgrzymka zaangażowały się w promocję regionalnych produktów podczas XXIII Biesiady Zespołów Kresowych im. Zenona Bernackiego. Również KGW z Tłumaczowa i Wambierzyc spotkały się na tej samej imprezie – Dożynkach Powiatowych i Gminnych w Ścinawce Średniej. Pozostałe KGW – z Borowa i Chociemyśla –zdecydowały się na udział w lokalnych dożynkach – w Kotli i Strzelinie.
Uczestniczki projektu z województwa kujawsko-pomorskiego, które prezentowały lokalne potrawy ze swojego regionu, można było spotkać podczas Dożynek Gminnych w Dobrem (KGW Bronisławianki) i Bądkowie (KGW w Kaniewie) oraz w trakcie Dnia Folkloru Borowiackiego – KGW Tuchola.
W województwie podlaskim promocja tradycyjnych produktów w ramach operacji odbyła się na Festynie rodzinnym „Grunt to rodzinka”, organizowanym przez KGW z Dobrzyniówki. Podczas lokalnego Święta Ziemniaka w Dołubowie nie mogło zabraknąć członkiń Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Dołubowie. Z kolei Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym promowało lokalne dziedzictwo kulinarne podczas Dożynek Gminno-Parafialnych w Wyszkach.
Regionu województwa zachodniopomorskiego również nie ominęła promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego. KGW Reptowo zaprezentowało się na Święcie Złotej Dyni, KGW „Kopystki” na Święcie Tataraku, zaś KGW w Lasce na dożynkach gminnych.
W województwie pomorskim uczestniczki operacji z KGW Strzeczona zorganizowały stoisko wystawiennicze na dożynkach wiejskich. Pomorze reprezentowały również prężnie działające stowarzyszenia z Kaszub – Kościerska Chata oraz Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie, które zrealizowały działania promocyjne na V Festiwalu Żurawiny w Dobrogoszczy i Dniach Powiatu Kartuskiego – „Festiwal ludzie dla ludzi”.
Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z Lubelszczyzny promowały lokalne dziedzictwo kulinarne na Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej w Kraśniku (KGW Mikołajówka), IV Wojewódzkim Święcie Ziół w Milanowie (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice) i Dożynkach Powiatowych w Drelowie („Koło Aktywnych Kobiet’’ z Łobaczewa Małego).
Uczestniczki projektu „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” zaangażowały się w lokalną promocję tradycyjnych produktów również na terenie Podkarpacia. Członkinie KGW Chwałowice można było spotkać na lokalnym Święcie Ziemniaka, KGW Krzeszów podczas „Powidlaków”, natomiast KGW z Rudy Różanieckiej na IX Jarmarku Galicyjskim – Smaki Roztocza w Narolu.
W śląskim regionie stoiska wystawiennicze, w których odbyła się promocja tradycyjnej kuchni w ramach operacji, przygotowały KGW z Gierałtowic na Dożynkach Sołeckich w Przyszowicach, KGW Miedźno podczas Festynu Strażackiego w Miedźnie oraz KGW „Popielów-Radziejów” na Dożynkach Gminnych.
Przedstawicielki województwa łódzkiego zaprezentowały potrawy i promowały regionalne produkty podczas Dożynek Gminnych w Kuźnicy Skakawskiej – KGW w Polesiu oraz w trakcie Dożynek Wojewódzkich w Sławnie – KGW w Skroninie.
Stoiska wystawiennicze zorganizowane w ramach operacji cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony odwiedzających. Mieszkańcy lokalnych społeczności chętnie próbowali potraw przygotowanych przez członkinie KGW i stowarzyszeń, tym samym poznając wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników. Na stoiskach, obok degustacji tradycyjnych, lokalnych potraw i przysmaków, można także było dowiedzieć się jak wyszukiwać, identyfikować, promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw oraz poznać możliwości legalnej, bezpośredniej sprzedaży lokalnej żywności, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Szacuje się, że stoiska wystawiennicze odwiedziło blisko 14 500 osób.
Więcej informacji nt. projektu oraz przepisy na lokalne i tradycyjne dania można znaleźć na stronie internetowej: www.produkty-tradycyjne.pl
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”