- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z minitargów dla pracowników banku SANTANDER (dawniej BZWBK)
Kolejne działanie w ramach operacji pn. Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw za nami. W dniu 21 września 2018 roku tj. piątek w Warszawie w siedzibie banku SANTANDER (dawniej BZWBK) w godzinach popołudniowych odbyły się piąte Minitargi, których odbiorcami byli pracownicy tej dużej firmy w liczbie 40 osób. Sam bank zatrudnia około 11 tyś. pracowników. Warsztaty zgodnie z dotychczasowym programem i formułą trwały blisko 3 godziny. Pomogły zwiększyć wiedze konsumentów na temat zalet produktów pochodzących z upraw ekologicznych w tym tych z polskiej wsi jak też w zakresie umiejętności prawidłowej identyfikacji przez konsumentów żywności ekologicznej. Nasze działania skoncentrowaliśmy na promocji i upowszechnianiu wiedzy odnośnie znaku żywności ekologicznej tzw „Euroliścia”.
Uczestnicy warsztatów mieli bardzo bogaty i wypełniony po brzegi program Minitargów który podobnie jak w poprzednich edycjach obejmował nie tylko suchą część edukacyjną ale też możliwość rozmowy z rolnikiem prowadzącym gospodarstwo metodami ekologicznymi, degustacji żywności ekologicznej pochodzącej z gospodarstw z woj. Mazowieckiego, Lubelskiego, Świętokrzyskiego, Małopolskiego i innych. Pracownicy SANTANDER Bank zostali zapoznani z genezą eko-upraw, korzyściami wynikającymi dla konsumentów z spożywania takiej żywności, istniejącymi barierami czy różnicami w produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Bardzo dużo pytań ponownie jak w poprzednich edycjach dotyczyło procesu kontroli i nadzoru w zakresie produkcji żywności ekologicznej jak też sposobów identyfikowania żywności ekologicznej. Cenna okazała się praca w grupach (omawiano indywidualnie zgłaszane problemy i wątpliwości, nastąpiła wymiana posiadanych informacji zarówno przez rolników jak i konsumentów, określono wnioski robocze, pogłębiono relacje konsument-sprzedawca-producent w świecie eko-żywności).
Warsztaty i ich podsumowanie prowadziła Pani Małgorzata Bartkiewicz, która miała wsparcie ze strony kucharza dbającego o odpowiednią oprawę smakową wydarzenia, dwóch rolników prowadzących gospodarstwa metodami ekologicznymi, znających realia polskiej wsi oraz posiadających własne gospodarstwa ekologiczne.
Kolejnych 5 spotkań, których łącznie zaplanowano 10 odbędą się w ostatnim tygodniu września w następujących firmach: PGE, BOIRON Sp. z o.o, IKEA Janki, Carlsberg Polska, UPC.
Minitargi podobnie jak cała operacja pn. Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Zapraszamy do galerii zdjęć projektu
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”