- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja „Sieciowanie Sprzedaży Produktów Regionalnych”
Za nami konferencja dotycząca sieciowania sprzedaży produktów regionalnych zorganizowana w ramach projektu „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny”. Konferencja trwająca 2 dni miała miejsce w sobotę i niedzielę odpowiednio 21 i 22 lipca 2018 roku w Ciężkowicach i odbyła się w Muzeum Przyrodniczym im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach. Wzięło w niej udział ponad 40 uczestników.
W trakcie konferencji omówiono polskie i zagraniczne dobre przykłady produktów regionalnych, możliwości sieciowania sprzedaży produktów spożywczych wysokiej jakości, jak też cieszące się dużym zainteresowaniem tematy dotyczące prawnych aspektów oraz przepisy prawa skarbowego odnoszące się do wytwarzania produktów spożywczych wysokiej jakości, czy też dotyczące ich sprzedaży. Uczestnicy konferencji wzięli również udział w dyskusji i wzajemnej wymianie doświadczeń.
W grupie ponad 40 uczestników konferencji udział wzięli producenci 10 produktów regionalnych z obszaru 5 województw.
Tego samego dnia w Ciężkowicach odbyła się również impreza plenerowa pn. „Święto Produktu Lokalnego”, która towarzyszyła Pogórzańskiemu Jarmarkowi Artystów i Rękodzielników. Impreza ta stanowiła działanie w ramach operacji pn. „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny.” I kierowana była do szerokiego grona konsumentów jak też do rolników, producentów żywności wysokiej jakości, mieszkańców południowej części naszego kraju z terenu 5 województw objętych projektem.
Producenci żywności wysokiej jakości w liczbie 10 stoisk, prowadzili promocję produktów i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich wśród odwiedzających zorganizowaną imprezę plenerową.
W grupie 10 wystawców produktów regionalnych z obszaru 5 województw spotkać można było Fasolę "Piękny Jaś" z doliny Dunajca (Małopolska), Obwarzanka krakowskiego (Małopolska), Oscypka i Bryndze Podhalańską (Małopolska), Podkarpacki Miód Spadziowy (Podkarpackie), Jabłka Łąckie (Małopolska), Andruty Kaliskie (Wielkopolska), Suskę Sechlońską (Małopolska), Olej Rydzowy (Wielkopolska) czy Wiśnie Nadwiślańską (Mazowieckie i Świętokrzyskie).
Zaś w dniu 22 lipca w Ciężkowicach w godzinach od 12:00 do 17:00 odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Jem zdrowe produkty regionalne” których grupę docelową stanowili Uczestnicy Święta Produktu Lokalnego w liczbie ponad 100 osób.
W ramach warsztatów kulinarnych wszyscy chętni mieli możliwość przyrządzenia własnoręcznie z produktów regionalnych i przy pomocy kucharza takich smakołyków jak choćby racuchów z Jabłek Łąckich, Grilowanego oscypka z Wiśnią nadwiślańską, pierożków z nadzieniem z Fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca czy też wykonanie piernika z Miodem Podkarpackim. Warsztaty zostały przeprowadzone przez szefa kuchni i osoby mu pomagające zaś za oprawę medialną warsztatu kulinarnego zadbał konferansjer.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z powyższych wydarzeń.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”